Kreću pozivi za stambene poticaje, doznajte kakve će biti kamate

U utorak kreće poziv bankama za sudjelovanje u novom krugu stambenih poticaja u rujnu.

Očekuju se još niže kamate nego prošle godine, piše Dnevnik.hr.

Građanima se savjetuje da odmah krenu s procedurom jer ima puno posla, a i nekretnine bi, baš zbog subvencija, do rujna mogle i dodatno poskupjeti.

Vrijednost nekretnine nije ograničena, ali se subvencionira samo dio kredita do iznosa od 100.000 eura. Subvencija prolazi i za već započetu gradnju kuće. Može se kupiti nekretnina od članova uže obitelji. Novost je dodatna godina subvencije za svako dijete u kućanstvu. ''Svi koji će imati svu dokumentaciju kvalitetnu i urednu dobit će subvenciju'', poručio je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Ako kupujete nekretninu obavezno mora imati uporebnu dozvolu. Bez nje nema subvencija. Ako je uporabna dozvola u fazi ishođenja, dobra vijest je da ćete imati još dodatnih mjesec dana za nadopunu dokumentacije.

Očekuje se niža kamata nego lani – između 2 i pol i 3 posto. Bankarski savjetnik Vjeko Peretić s građanima je uspješno prošao već dva kruga poticaja. Savjetuje da, ako već nisu, odmah krenu s pripremama. ''Da se krene u proceduru jer slijede godišnji odmori i onda će sve biti puno teže, a vi želite da vaš predmet bude gotov prije nego što se objavi službeni natječaj u rujnu'', savjetuje Peretić.

Do rujna bi nekretnine mogle još dodatno poskupjeti baš zbog subvencija i veće potražnje, upozoravaju trgovci nekretninama. ''Ono što mi sugeriramo kupcima je da sad potpišu predugovore, da sada kupe stanove tako da na miru čekaju rujan'', kaže Boro Vujović iz Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore.

Ne smijete, kao ni supružnik ili partner, imati vlasništvo nad nekretninom, a stan ili kuću koju kupite ne smijete prodavati još dvije godine nakon isteka subvencije, inače državi morate vratiti novac, piše Dnevnik.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...