Kupci iz inozemstva najviše zainteresirani za kuće na Viru, u Zadru, Poreču, Vodicama i Crikvenici

Prosječne tražene cijene kuća oglašavanih na oglasniku za nekretnine Crozilla.com i dalje su ostale niže no cijene stanova, a lipanjska razlika iznosila je 22,5 posto.

Poreč je u lipnju na oglasniku Crozilla.com bio jedini grad u kojemu su prosječne oglašavane vrijednosti kuća bile više no vrijednosti stanova, a razlika je iznosila tek 11 eura po metru kvadratnom. Razlike u cijenama kvadrata u lipnju su se pružale sve do iznosa od 921 euro koliko su u Opatiji stanovi bili skuplji od kuća.

Analiza oglasa za kuće koje su se u lipnju prodavale putem Crozilla.com pokazala je kako je prosječna oglašavana cijena, s uključenom cijenom okućnice i pripadajućih objekata, u Bjelovaru iznosila tek 438 eura, dok su tamošnji stanovi bili 38 posto skuplji, a tolika je razlika iznosila i u Osijeku u kojem se za kvadratni metar u prosjeku tražio 601 euro. U Slavonskom Brodu stanovi su oko 22 posto skuplji od kuća za čiji se kvadrat tražilo 647 eura.

Iznos od 762 eura za kvadratni metar predstavlja prosječnu oglašavanu cijenu varaždinskih kuća koje su u lipnju bile preko 35 posto jeftinije od stanova.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je osjetna razlika vidljiva i u Zagrebu u kojem se za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 1330 eura, dok su stanovi bili skuplji za 680 eura po kvadratu.

Najviše prosječne vrijednosti kuća drže se u gradovima diljem obale, a pritom i dalje prednjači Dubrovnik s cijenom kvadrata od 3687 eura. Slijede ga Split s 2558 eura po metru kvadratnom te Opatija sa 2227 eura. Dubrovačke su kuće u lipnju bile tek 3,2 posto, odnosno 123 eura po kvadratu jeftinije od stanova, u Splitu razlika u cijenama iznosi 417 eura, a u Opatiji čak 921 euro.

U Šibeniku se za kvadrat kuće u prosjeku tražilo 1510 eura što je 633 eura manje nego za kvadratni metar stana. Osjetna razlika od 606 eura, odnosno gotovo 27 posto, vidljiva je u Zadru gdje se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo 1656 eura.

Najmanja lipanjska razlika u cijenama, prema podacima oglasnika Crozilla.com, zabilježena je u Poreču gdje se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo 1986 eura što je 0,6 posto, odnosno 11 eura po kvadratu skuplje od stanova.

Za kvadrat kuće u Puli i Rijeci u prosjeku se tražilo oko 15 posto manje no za kvadrat stana, pa je cijena pulskih kvadrata oglašavana po 1491 euro, a riječkih po 1280 eura.

Među povoljnijim se gradovima za kupnju kuće na obali nalazi i Senj s prosječnom traženom cijenom kvadrata od 1211 eura.

„Cijene kuća na području Senja, Svetog Jurja, Karlobaga, Cesarice, Ribarice u prosjeku se kreću od 500 do 1200 eura po metru kvadratnom.“ – za Crozilla.com rekao je Ivan Bižanović vlasnik i prokurist agencije Lika nekretnine d.o.o., te dodao kako se najviše prodaju kuće po cijeni od 700 eura po kvadratu. Potražnja je, kako kaže, velika za kućama u prvom redu do mora, koje se prodaju po 2000 eura po kvadratu, no, na žalost, takvih nema dovoljno na tržištu. Bižanović kaže kako je na tom području i jako malo novogradnje, većinom su tu kuće stare od 30 do 150 godina, a pritom više cijene postižu starije kamene kuće, posebno one s kamenim zidovima debljine i do 1 metra. „Potražnja je za kućama s okućnicom, s puno zelenila, parkirnim mjestom i malim vrtom, a takve se kuće prodaju po 800 do 1000 eura po kvadratu.“ Bižanović dodaje i kako Karlobag postaje sve traženiji posebno srednjoj generaciji i starijim osobama, jer je manje mjesto, pa nema velike buke i gužvi, kao niti nekih velikih sadržaja za mlade, a pritom je uglavnom riječ o Zagrepčanima, Nijemcima, Austrijancima i Mađarima.

Velik interes i za kućama na jednom otoku

Najtraženiji gradovi za kupnju kuća u lipnju su na oglasniku za nekretnine Crozilla.com bili Zagreb, Osijek, zatim Vir, Zadar i Poreč. Potencijalni kupci iz inozemstva najveći su interes pokazali za kućama koje se prodaju na Viru, u Poreču, Zadru, Vodicama i Crikvenici, a u najvećem su broju dolazili iz Njemačke, Švicarske, Slovenije i Austrije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...