Nakon smrti mladog vatrogasca Šoša otkriva što ne smijemo ostavljati na balkonu

Policija je objavila uzrok požara u Velikoj Gorici u kojem je poginuo vatrogasac. Utvrđeno je da je požar najvjerojatnije izbio na balkonu stana na prvom katu zgrade zbog kemijske reakcije lakozapaljivih tekućina odloženih na tom mjestu.

U požaru je oštećeno pet stanova i uništeno krovište kuće, priopćila je policija.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić razgovarala je sa zapovjednikom JVP-a Zadar Željkom Šošom, koji je objasnio mogu li razna sredstva za čišćenje koja stoje na balkonima uzrokovati požar.

”Građani bi trebali znati da se na mjestima izloženima suncu ne smiju držati lakozapaljive tekućine, poput svih naftnih derivata. To je u kućanskoj primjeni benzin za kosilice ili benzin za pumpe. To ljudi znaju držati na balkonu. Isto tako, lakozapaljivi plinovi poput propan-butana, upaljača, raznorazni sprejevi. Znamo da se na velikoj temperaturi svi plinovi šire, da može doći do eksplozije i samim time do požara”, upozorava Šoša.

Do požara može doći i ako na balkonima i sunčanim mjestima držimo i zrcala. ”Apsolutno ne bi trebala biti ni zrcala ni pepeljare niti bilo kakvo staklo. Ponekad, znam da je to rijetko, ali se događa da sunce udara u jednu točku i stvori se leća i iako to tuče u jednu točku, ako se nađe neka zapaljiva tvar u blizini, može doći do požara”, objašnjava zapovjednik JVP-a Zadar.

Šoša ističe da na zapaljenje ne utječe samo temperatura, nego i vjetar i niz drugih faktora. Sva ona silna upozorenja na lakozapaljivim tekućinama nisu slučajna, stoga širom otvorite oči.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...