Nedjelja će biti sunčana, od ponedjeljka zapadna Europa na udaru toplinskog vala

Nedjelja će biti pretežno sunčana i vruća. U središnjim je predjelima kasno poslijepodne uz prolazno više oblaka moguć poneki pljusak.

Puhat će slab i umjeren jugozapadni vjetar, na sjevernom Jadranu i jugoistočni, a u Dalmaciji zapadni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura većinom između 30 i 34 °C, javlja DHMZ.

Što nas čeka sljedeći tjedan?

“U prvoj polovini sljedećega tjedna u kopnenom će se području nastaviti većinom sunčano i vruće vrijeme. No, u ponedjeljak uz više oblaka mjestimice je moguć poneki pljusak, a oblačnije može biti i u utorak, osobito na istoku. Jutra će biti topla, a danju uglavnom vruće, sredinom tjedna ipak malo manje nego na njegovom početku i kraju.

Sunčano će biti sljedećih dana i na Jadranu, već prijepodne, te posebice poslijepodne uz temperaturu zraka većinom višu od 30 stupnjeva Celzija. I noći i jutra će biti toplija nego proteklih dana, što mnogima vjerojatno neće biti ugodno. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, danju zapadni i sjeverozapadni vjetar, prema otvorenome moru u utorak i srijedu povremeno i jaki, a i bura će u srijedu ojačati”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.

Ekstremne vrućine u zapadnoj Europi

Istramet piše da će početkom idućeg tjedna zapadnu Europu će zahvatiti ekstremne vrućine. U Francuskoj se očekuju temperature zraka i do 43 °C, a vruć afrički zrak pristići će sve do sjeverne Engleske uz značajno odstupanje vrijednosti od prosjeka.

Iako do Hrvatske glavnina ovog vrućeg afričkog zraka ne bi trebala pristići, ne smijemo isključiti mogućnost da zabilježimo nekoliko vrlo vrućih dana s temperaturama koje će prijeći 35 stupnjeva Celzija, no obaranje toplinskih rekorda nije izgledno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...