S faksa na posao; Liječit će nas mladi doktori koji su tek diplomirali, bez dana staža

S faksa na posao. Zvuči dobro svim studentima: osim onima na medicini, koji će ovih dana diplomirati.

Oni su prva generacija liječnika otkad je u Hrvatskoj ukinuto stažiranje, tijekom kojeg su mladi liječnici učili od starijih kolega.

Prema novom pravilniku predviđa se tek da rade pod nadzorom, ali niti je jasno što se pod tim nadzorom podrazumijeva a nit je takav nejasan nadzor obavezan, javlja portal Riječanin.

Studenti priznaju da nisu spremni za samostalan rad – a nisu za njih spremni ni pacijenti. Jer mladom i neiskusnom liječniku nitko ne želi biti prvi.

Prva generacija

Godinu po godinu i nakon šest godina provedenih u studentskim klupama za dest dana postat će liječnici. Oni su prva generacija koja bez dana staža odlazi u bolnice i ordinacije.

“Teško je biti spreman, nitko ne može reći da je nakon studija sprema na rad, ne osjećam se ni ja odmah spremno, ali se nadam da ću se uspjeti snaći u ovome i odlučiti u kojem smjeru krenuti”, kaže nam Kristina Stamenković, studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

“Vlada osjećaj neizvjesnosti. Pravilnik je izašao, sad ćemo imati mogućnost ići na specijalizaciju ili raditi pod nadzorom”, tvrdi Deni Rkman iz Studentskog zbora Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Staž je nekad trajao godinu dana, od 2013. pet mjeseci. Za mlade liječnike to je bilo prijelazno razdoblje prije nego samostalno krenu liječiti. Doktor Kusulja je svoj staž odradio prije tri godine.

“U sali smo radili različite kiruške vještine, od šivanja manjih rana do nekih većih operacija na kojima smo asistirali. Na terenu s hitnom medicinskom pomoći različite inervencije, dok se na internoj širi spektar stvari naučio”, kaže Alen Kusulja, specijalizant hitne medicine KB Sv. Duh.

Naučit će to, ali na teži način novi mladi liječnici. Staž je ukinut jer tako nalaže Direktiva koju je pri ulasku u Europsku uniju usvojilo Ministarstvo zdravstva.

“Da, to je Hrvatska ispregovala prije sedam godina, mi nismo mogli natrag nego smo to trebali sprovesti. U međuvremenu su fakuklteti dobrano prilagodili svoje programe za bolju praktičnu edukaciju, a s druge strane ne ulaze u praksu bez mentora”, rekao je ministar Milan Kujundžić.

Tko će im biti mentor, koje su njegove dužnosti i hoće li za to biti dodatno plaćen – nije jasno definirano, kažu u Liječničkoj komori.

Zalažu se za vraćanje staža

“Da, defakto mentori su ostavljeni da na razini svog entuzijazma rade s mlađim kolegama na stjecanju njihovih komepetncija”, kaže Krešimir Luetić, predsjednik Liječničke komore za RTL.

Zato se zalažu za vraćanje staža. Primjerice, u Švedskoj traje godinu ipol, Irskoj i Engleskoj godinu dana, Litvi šest mjeseci, dok u Austriji programi slični stažu traju devet mjeseci. Hrvatska sada kao Francuska, Češka i Estonija nema staž. S pravom su zabrinuti studenti, ali i oni koje će liječiti.

“Normalna stvar, operiran sam i sad da se netko uči na meni, a život mi visi o koncu”, kaže Zvonko.

“Ja kao i drugi kolege imamo puno pitanja na koja trenutno nemamo odgovora, ali se nadamo da ćemo probati maksimalno iskoristi taj pravilnik i rad pod nadzorom”, tvrdi Deni Rkman iz Studentskog zbora Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...