Sinoć održane treće po redu Vrške ćakule

Ulica svetog Mihovila, iliti ga kako Vršani znaju reći „Vrška kalelarga“ sinoć je odisala prošlošću i mirisom starih predaka. Treću godinu za redom održane su nadaleko poznate „Vrške ćakule“ manifestacija starih običaja i predmeta koja u prvi plan stavlja prošlost i način života tadašnjeg siromašnog seoskog stanovništva.

– Drago mi je što se i ove godine, premda na jedan dan život preselio među stare kuće, u ulicu koja nosi povijest cijelog sela, a nažalost sad pomalo izumire, izjavio je Šime Stojak, idejni začetnik i organizator manifestacije.

Kroz cijelu ulicu su predstavljeni i domaći dalmatinski specijaliteti koji su svojim božanstvenim okusima zaintrigirali mnogobrojne turiste koji su imali samo riječi hvale za samu manifestaciju.

Ovo je prva godina da sam na vrškim ćakulama, iako sam u Vrsima često. Danas predstavljam svoje mnogobrojne marmelade, koje su čisti eko proizvod, govori nam Sandra Babac, poznatija kao Šinjorina smokva. Svim zainteresiranim posjetiteljima nudim da besplatno isprobaju moje eko proizvode, a jedan od noviteta je i marmelada s grčkim jogurtom koji joj daje nešto posebno, nastavlja Babac.

Za sve posjetitelje su besplatno bile pripremljene friške dagnje na buzaru, a glavni chef kužine je bio načelnik Općine Vrsi, Luka Perinić.

Svaki projekt koji pridonosi razvoju i unaprjeđenju ponude Općina Vrsi pozdravlja i podupire. Mislim da su se Vrške ćakule polako uvukle u kožu svih vršana, govori nam načelnik Perinić u pauzi od kuhanja.

Fešta je nastavljena dugo u noć uz mnogobrojne glazbene sastave i domaću kapljicu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...