Stiže nova promjena vremena, temperature će osjetno pasti

U nedjelju nas čeka promjena vremena i osjetno zahladnjenje. Državni hidrometeorološki zavod za dio Hrvatske je objavio narančasti meteoalarm koji ukazuje na opasno vrijeme. Nestabilno vrijeme pratit će nas i u novom tjednu, a temperatura će idućih dana biti u osjetnom padu.

Upozorenje DHMZ-a objavljeno je za unutrašnjost, istok i sjever zemlje gdje se mogu očekivati kiša, oluja i grmljavina. Za Dalmaciju je, pak, objavljen žuti meteoalarm koji govori o potencijalno opasnom vremenu.

Pred nama je jača promjena vremena koja će nam donijeti pljuskove, snažna grmljavinska nevremena često praćena jakim vjetrom, moguće i tučom.

Pljuskova će već u nedjelju ujutro biti u zapadnim područjima te na sjevernom Jadranu, a od sredine dana i u ostatku kopnenih predjela. Osim pljuskova i nevremena, koja će obilježiti i prvu polovinu nadolazećeg tjedna, bit će i osjetno hladnije, osobito u srijedu.

Promjena je vidljiva i na sinoptičkoj karti. Sa sjevera Europe prema nama se spušta hladna fronta, koja će nam donijeti hladniji i vlažniji zrak.

Pljuskova će već prijepodne biti na zapadu i sjevernom Jadranu, ponegdje i izraženijih. U ostatku zemlje bit će sunčanije, osobito u Dalmaciji. Puhat će uglavnom slab do umjeren južni vjetar.

U nastavku nedjelju isto tako nas čekaju pljuskovi i grmljavina, a moguća su i izraženija nevremena praćena jakim vjetrom, ponegdje i tučom. Temperatura će biti i između 5 i 6 stupnjeva niža od subotnje.

Poslijepodne će nestabilno biti i na istoku zemlje, pa je zbog jakih pljuskova DHMZ za Slavoniju izdao narančasto upozorenje. Temperatura će se penjatio do najviše 33 stupnja Celzijeva.

Sličan nastavak dana i bit će na sjevernom Jadranu i u gorju. Dakle pljuskovi, grmljavina te lokalno izraženija nevremena. Jugo će okrenuti na buru, a krajem dana ponegdje i jaku. Očekuej se temperatura od 27 do 32 Celzijeva stupnja.

U Dalmaciji će i u nastavku dana prevladavati sunčano, ali će ipak na sjevernom dijelu biti nestabilnije pa su i tu mogući lokalni pljuskovi. Puhat će slabo do umjereno jugo uz koje će i dalje biti vruće. Na sjevernom Jadranu vrijeme neće biti za kupanje, dok će se na jugu još uvijek moći uživati u toplom moru.

Uz više oblaka UV indeks će na zapadu biti umjeren ili visok, dok će u ostatku biti vrlo visok.

Nestabilno vrijeme pratit će nas i u novom tjednu, s tim da će još uglavnom u ponedjeljak biti izraženih pljuskova, a onda bi utorak trebali biti manje obilni. Temperatura će idućih dana biti u osjetnom padu.

U ponedjeljak će se na moru zadržati uglavnom suho, a onda će utorak i srijedu ponovno biti pljuskova te izraženijih grmljavinskih nevremena. Temperatura će biti u padu. Dakle, pred nama je snažna promjena vremena, bit će kiše, pljuskova, pojačanog vjetra, moguće i tuče, piše Dnevnik.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...