Stižu nova pravila za mobitele i pretplate, promjene su ogromne

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (Hakom) u petak je tvrtki Odašiljači i veze dala dozvolu za uporabu radiofrekvencijskog spektra, a izmijenila je i Pravilnik o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga, primjerice vezano i za sklapanje ugovora na daljinu, priopćeno je iz Hakoma.

Kako se navodi u priopćenju, na danas održanoj sjednici Vijeća Hakoma donesena je odluka o dodjeli dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra tvrtki Odašiljači i veze, i to za multiplekse M1 i M2 na području Hrvatske i L1 na lokalnim područjima.

Dodijeljenim multipleksima omogućit će se odašiljanje postojećih televizijskih sadržaja u visokoj razlučivosti (HDTV), uvođenje novih sadržaja i dodatnih usluga te oslobađanje RF spektra druge digitalne dividende za daljnji razvoj mobilnih usluga.

Odašiljanje digitalnog signala MUX M2 započeti će najkasnije do 15. rujna, navodi se.

Puna pokrivenost mreže MUX M1 postići će se 1. srpnja 2020., mreže MUX M2 do 15. studenog 2019., dok će MUX L1 punu pokrivenost ostvariti 22. srpnja 2020. godine, ističu iz Hakoma.

Izmjene pravilnika podrobnije uređuju tržište

Izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga podrobnije će se urediti tržište elektroničkih komunikacijskih usluga, ističu iz Hakoma.

Dio odredbi počet će se primjenjivati od 1. kolovoza ove godine, a dio od 1. siječnja 2020. godine.

Tako će s početkom kolovoza na snagu stupiti izmjene vezano uz sklapanje ugovora na daljinu, a koje se usklađuju s izmjenama Zakona o zaštiti potrošača.

“Kako bi se spriječili pokušaji zlouporabe, operatori će kod sklapanja svakog ugovora na daljinu morati nakon slanja obavijesti o sklapanju ugovora pribaviti i potvrdu korisnika kako na takav ugovor pristaje”, naglašavaju iz Hakoma.

Kod kupovine mobilnog uređaja putem prodaje na daljinu korisnik će ga od 1. kolovoza, uz preuzimanje na kućnoj adresi, moći preuzeti i na prodajnom mjestu operatora.

Izmjene od 01. siječnja

Iz Hakoma u priopćenju izdvajaju i izmjene koje se počinju primjenjivati od 1. siječnja iduće godine, a vezane su uz rokove.

Tako primjerice operatori u roku od 15 dana moraju otkloniti kvar, a ako ga ne otklone u predviđenom roku korisnik ima pravo na raskid ugovora bez naplate naknade za prijevremeni raskid (osim u posebnim slučajevima definiranim pravilnikom) ili na naknadu zbog kašnjenja u iznosu od 240 kuna po danu ako nakon 15 dana i dalje želi čekati da operator otkloni kvar.

Propisani su i rokovi za određene radnje koje je operator trebao izvršiti, poput prijenosa ugovornog odnosa s jedne osobe na drugu ili davanja informacija o visini naknade za prijevremeni raskid ugovora.

Ugovor sklopljen na daljinu moći će se raskinuti na jednak način kao što je i sklopljen (telefonski i slično), a rok za uspostavljanje usluge u nepokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži skraćen je sa 45 na 30 dana, ističu iz Hakoma.

Napominju i kako je operator obvezan, po primitku zahtjeva za zasnivanje pretplatničkog odnosa u nepokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva korisniku dostaviti potvrdu prihvata ili obavijest o neprihvaćanju zahtjeva.

Ako potvrdu ne dostavi u tom roku, korisnik ima pravo jednostrano odustati od podnesenog zahtjeva za zasnivanje pretplatničkog odnosa bez naplate naknade za prijevremeni raskid ugovora, a sve do trenutka uspostavljanja zatražene usluge.

Također, ako se prilikom sklapanja pretplatničkog odnosa na zahtjevu posebno naznačuje da će korisnik opće uvjete operatora preuzeti naknadno, korisnik će se moći detaljno upoznati s općim uvjetima u roku od tri radna dana te u tom roku može odustati od takvog ugovora, ali će, ako je preuzeo i mobilni uređaj, istoga morati vratiti zatvorenog u originalnom pakiranju, neke su od novina izmjena Pravilnika koje izdvajaju iz Hakoma.

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga biti će dostupan nakon objave u Narodnim novinama, napominje se u priopćenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...