Što nas čeka do kraja ljeta? Takvo smo razdoblje posljednji put imali 2014.

Nakon ekstremno toplog lipnja i vrućeg početka srpnja uslijedio je period nestabilnijeg i svježijeg vremena, a temperature zraka snizile su se čak i malo ispod prosječnih vrijednosti za sredinu srpnja.

Idućih dana, osobito u dane vikenda, očekuje se jačanje djelovanja anticiklone s jugozapada kontinenta te pritjecanje sve toplijeg zraka, javlja Neverin.

“Približava se treći srpanjski vikend, a s njime i kraj hladnijeg dijela najljetnijeg mjeseca. U Splitu, primjerice, imali smo sedam uzastopnih dana s dnevnom temperaturom ispod 30 °C, što znači da su bili hladniji od tridesetogodišnjeg prosjeka. Takvo smo razdoblje posljednji put imali 2014., a prije toga 2011.

Istina, ovaj put nije bilo ni toliko hladno, ni toliko kišovito, ali sam sigurna da će oni koji su se prošli tjedan zatekli negdje u Dalmaciji, pamtiti te dane po kakvoj-takvoj kiši i svježini. Sve je to sada iza nas, a pred nama nova vrućina i žega”, prognozira Dunja Mazzocco-Drvar za RTL.

Do tada atmosfera još neće biti posve stabilna. Zadržavanje oslabljenog poremećaja u alpskom području podržavat će nestabilnije vrijeme u unutrašnjosti, osobito danas.

U unutrašnjosti će mjestimičnih lokalnih pljuskova biti u poslijepodnevnim i večernjim satima, a uglavnom se očekuju manje količine kiše. Mjestimice je ponovno moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme.

Od danas i osobito za vikend slijedi smirivanje vremena uz manju mogućnost za lokalni poslijepodnevni pljusak, uglavnom u gorju.

Očekuje se i porast temperature zraka pa će tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna u velikom dijelu Hrvatske biti 30°C ili još malo više.

Idućeg tjedna očekuje se nastavak vrlo toplog i vrućeg vremena. Toplinski val ponovno će zahvatiti zapadnu Europu te će se prema kraju mjeseca intenzivirati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...