Tolušić poručio Plenkoviću: “Ako smijeniš mene, moraš i Kalmetu u HDZ-u!”

Ministrica Gabrijela Žalac, kako tvrde izvori iz HDZ-a, sigurno odlazi iz Vlade, a najviše šansi da zauzme njeno mjesto, navodno, ima saborska zastupnica Dragica Roščić Vranješ.

No, premijerovo uvjeravanje Gabrijele Žalac da podnese ostavku, kako doznajemo, nije baš teklo po planu.

– Ako želiš da odem iz Vlade, smijeni me – navodno je poručila Žalac premijeru Plenkoviću, odbivši podnijeti ostavku. Kazala je i da će napustiti HDZ. Ministrica Žalac i Plenković, kažu naši izvori, dva puta su razgovarali u zadnja dva dana oko njenog odlaska iz Vlade. Prvi put u ponedjeljak navečer kad ju je Plenković uvjeravao da podnese ostavku, a onda i jučer. Žalac je na razgovoru, doznajemo, premijeru objašnjavala kako ona dobro radi svoj posao što je potkrijepila i dokumentacijom.

A Marko Pavić i Milan Kujundžić i jučer su se među HDZ-ovcima spominjali kao najizgledniji ministri koji bi u sklopu rekonstrukcije mogli napustiti dužnosti. No, premijer Andrej Plenković, napominju izvori iz HDZ-a, još vodi razgovore s potencijalnim odlazećim ministrima i najbližim suradnicima.

On bi te konzultacije, govore izvori Jutarnjem listu, trebao dovršiti danas jer plan je da Sabor u petak glasuje o novim ministrima, a da se prije toga novi članovi Vlade predstave i na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a te koalicijskim partnerima koji očekuju da će se predstavljanje dogoditi u petak prije izvanredne sjednice Sabora. S premijerom su stalno na konzultacijama Gordan Jandroković, Branko Bačić i Davor Božinović, s time da je Bačić odsutan zbog smrtnog slučaja u obitelji, a sastanči se i u Vladi i u središnjici, no to ne bi, kažu upućeni, trebalo poremetiti planove oko godišnjih odmora, pa bi Vlada na kolektivni trebala ići već tradicionalno nakon Oluje.

Jandroković je jučer rekao kako se nada da će do kraja tjedan sazvati izvanrednu sjednicu Sabora, ali da konzultacije još traju, a na pitanje je li ga iznenadila ostavka Gorana Marića, rekao je da mu je teško govoriti “u kategorijama iznenađenja”.

– Nije mu bila laka odluka, koju je očito on sam donio. Ako je dao ostavku, vjerojatno je procijenio da je sazrelo vrijeme za ostavku i o tome je razgovarao s premijerom – rekao je Jandroković.

Kada je riječ o ministru poljoprivrede i potpredsjedniku Vlade Tomislavu Tolušiću, on će, kako sada stvari stoje, najvjerojatnije ostati na dužnosti jer među HDZ-ovcima vlada veliki otpor da ga se makne. Tolušić je, naime, izabrani potpredsjednik stranke, ima jaku bazu u Virovitici, u HDZ-u smatraju da radi dobar posao kao ministar i na zadnjim izborima donio je odličan rezultat za HDZ. Uz to, Plenković ga je na mjesto potpredsjednika Vlade postavio kao kompromis s desnom strujom u stranci. Također, navode naši sugovornici iz HDZ-a, ode li Gabrijela Žalac, onda Tolušić sigurno ostaje jer ne mogu se maknuti dva ministra iz Slavonije.

Navodno je Tolušić i jedan od rijetkih ministara koji je iznio svoj stav oko rekonstrukcije. Među HDZ-ovcima se prepričava da je prije nekoliko dana na sastanku u Vladi kazao premijeru kako nema ništa protiv toga da ga smijeni, ali da onda trebaju otići i G. Marić, Žalac, Pavić, Murganić, Kujundžić, ali i da treba otići Božidar Kalmeta s dužnosti pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a, dakle dužnosnici koji su obilježeni aferama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...