U Velom Ižu izabran novi Iški kralj Sergej Vlahov

U subotu, 27. srpnja 2019., u Velom Ižu je održan tradicionalna običajna fešta „Iški kralj“ na kojoj je izabran novi seoski kralj Sergej Vlahov. Običaj biranja seoskog kralja koji je postojao na mnogim hrvatskim otocima, ali i drugdje po Europi, u Velom Ižu je prestao 1875. godine kada posljednji izabrani kralj nije htio preuzeti tu čast jer je donosila sa sobom prilično velik trošak. Kraljevi, koji su se obično birali na sv. Stjepana (26.XII.) morali su na blagdan sv. Tri Kralja (6.I.) počastiti cijelo mjesto. Kraljevi nisu imali nikakve posebne vlasti, ali su zato bili glavni likovi u običajima božićnih vatri („kolede“) i kroz dvanaest dana božićnog vremena obilno morali častiti svoju pratnju i rodbinu.

U Velom Ižu je običaj obnovljen 1970. godine kao ljetna turistička i folklorna fešta u kojoj sudjeluju domaći Veloižani i gosti, a prigoda je za oživljavanje starinskih običaja, kola, nošnji i pjesama. Kada se začuju rogovi i udaranje „tamburina“ okupi se staro i mlado u starinskim otočkim nošnjama kod staroga kralja koji daje „čast svemu puku“. Staroga kralja se zajedno s čitavom pratnjom odveze brodovima u susjedni zaselak Drage i odtuda se pravi svečani ulazak kralja u porat uz pjesmu, vatromet i luncijanje zvona. Kralja prate muškarci, stariji i mlađi, trubači u rogove i tamburin, bivši kraljevi, zatim djeca koja preda nj stavljaju janjeće kožice po kojima kralj hoda bos, zatim žene i djevojke koje ga prate starinskom pjesmom. Na mjesnom okupljalištu Slancu se zatim stari kralj oprašta šaljivim govorom, pjevaju se starinski otočki napjevi, održi kakav šaljivi skeč i na kraju izvlačenje zbica izabire novi kralj. Stari se kralj u svom oproštajnom govoru osobito osvrnuo na najnoviji pronalaz kamenog kućnog praga s glagoljskim natpisom iz 1675. i izložbu „1000 godine glagoljice na Ižu“ koja je otvorena na veloišku feštu Petrovu 29. 06. 2019. u Domu kulture. Stari kralj Siniša Kulišić je predao insignije (štap, kaban, krunu, rog, tamburin i zubaca s jabukom u ustima) novoizabranom kralju Sergeju Vlahovu, koji je izvukao najdužu zbicu.

Program sa starinskim govorenjem i pjevanjem vodili su Damjan Sutlović i Livio Marijan. Nakon krunidbe novi kralj preuzima dužnost čašćenja te svu svoju svitu poziva na pečenog zubaca i „fraju“. Poslije izbora započela je  fešta uz poznatog zadarskog pjevača Ivicu Iću Sikirića koja je trajala do ranih jutarnjih sati. Uz izbor kralja održane su i brojne sportske aktivnosti u mjestu, a sve se odvijalo uz organizaciji Udruge iške mladeži „Tarabuži“ s predsjednikom Rokom Šulićem. Uz uobičajene igre (potezanje konopa, košarka na vodi,  skakanje u vrećama, nošenje vode na glavi, natjecanje u frenjama i košarku) održan je i plivački maraton od otoka Ugljana do Velog Iža u kojem je plivalo šest plivača i plivačica, među kojima i jedna sedamdestipetogodišnjak. Ove, kao i prošle godine, sudjelovalo je puno mladih i djece, kako u sportskom dijelu, tako i u tradicijskom običaju pratnje kralja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...