Ulovio vas je grč u moru? Evo što trebate napraviti da prođe

Do grča može doći usred jednostavnog istezanja u krevetu ili pri većoj fizičkoj aktivnosti poput plivanja, ali rezultat je isti – kontrakcija mišića koja je često bolna i nekontrolirana, različitih uzroka, trajanja i oblika.

Kad vam se to dogodi u vodi, najvažnije je ostati pribran i sjetiti se što možete napraviti. Zato je voditeljica Službe za spašavanje života i djelovanje u kriznim situacijama Hrvatskog Crvenog Križa Silvana Radovanović na portalu Ordinacija ponovila nekoliko najvažnijih savjeta:

– Poznavanje tehnika samospašavanja je potrebno svima – utopiti se može i dobar plivač. Potreba za samopomoći može nastupiti zbog uvjeta u okolini, ali i zdravstvenih problema ili precjenjivanja vlastitih sposobnosti – kaže voditeljica Službe za spašavanje, koja podsjeća i kako se najlakše održati na vodi.

Održavanje tijela na površini

Najsigurnije ćemo ostati na površini bilo koje vode ako ležimo na leđima s tijelom maksimalno uronjenim u vodu (iz vode nam viri samo lice), te laganim kružnim pokretima rukama i nogama stvaramo uzgon, a pluća su nam maksimalno ispunjena zrakom što povećava volumen prsa i stvara dodatan uzgon.

Rješavanje od grča

Plivači mogu pri dužem boravljenju u vodi dobiti grčeve u mišićima, što se događa uglavnom zbog pothlađivanja i prenaprezanja. Dok čekate pomoć, kaže Radanović, evo što možete sami napraviti.

Širite (izvlačite) mišić koji se grči 10 – 15 sekundi, uz ponavljanje do prestanka grča. Nakon što grč prođe, potrebno je što prije napustiti vodu da se ne ponovi dok smo još unutra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...