Uskoro nam stiže porez na slatka pića?

Djeca piju energetska pića, piju slatka pića umjesto vode. Nisu preporučljiva djeci i mladima. Prema istraživanjima koje provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 86 posto djece u dobi od 15 do 16 godina je konzumiralo neko energetsko piće, upozorava Dijana Mayer s Odjel za praćenje zdravlja školske djece i mladih HZJZ-a.

Upravo su energetska pića najopasnija jer uz šećere sadrže i kofein koji posebno opasan upravo za djecu i mlade jer, kako upozorava Mayer: ”Oni ne stanu na jednom piću, nego ih popiju više tijekom jedne večeri i ta pića, što je još opasnije, kombiniraju s alkoholnim pićima”.

Slatka pića općenito su štetna za jetru, dovode do bržih otkucaja srca, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, karijesa, a glavni su uzrok i pretilosti. Roditelji su, kažu, problema svjesni, no sokove ne bi prestali kupovati i da im je cijena viša.

Naglasak je upravo na pićima jer su u njima skriveni šećeri kojih konzumenti prečesto i nisu svjesni. Na primjer, u litri gaziranog soka nalaze se 24 paketića šećera od kojih jedan dobijete uz kavu.

Porez na šećer pokušale su uvesti i prijašnje vlade, no bezuspješno. Za vrijeme SDP-ova ministra zdravstva Siniše Varge htjeli su ga uvesti baš u godini kada su izgubili izbore. No da nisu, postupili bi drukčije nego sada: ”To su mjere koje su dio velikog paketa. Kada se radi izolirano samo kao porez na šećer ili porez na cigarete, to onda pobuđuje krive emocije i kod građanstva i kod  poslodavaca i to nije dobro ovako raditi”.

Iz HUP-a se prijedlogu protive jer ih nitko nije kontaktirao oko dogovora, kažu proizvođači upozoravajući da već i ovako grcaju u nametima, a neki od njih već su i zatvorili svoja vrata.

Svjetski primjeri poput Velike Britanije ili Amerike koje imaju ovakav porez, pokazuju da gospodarstvo nije izgubilo.

No samo ako se taj novac utroši na unaprjeđenje zdravstva, a ne na krpanje proračunskih rupa, pišu Vijesti.hr

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...