iglan iz blizine

VIDEO/FOTO Ovo je “neman” za koju su svi na Viru mislili da je morski pas

Privatni album
Tamni način

Jučerašnja vijest popračena video snimkom kako je morski pas na Viru doplivao među kupače, točnije u područje bovama ograđeno za kupače, digao je popriličnu paniku među stanovnicima zadarskog kraja.

Na otoku se spekuliralo kako je riječ o modrulju, vrsti morskog psa bezopasnoj za ljude.

Iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split, inženjera biologije Branka Dragičevića u međuvremenu smo dobili informaciju kako je riječ o ribi iglan koja zbog svoje veličine i leđne peraje koja viri iznad površine mora podsjeća na morskog psa.

Institut je na svojim stranicama kasnije objavio i fotografije “nemani” koja nas je toliko uspaničila.

Pogledajte video i foto snimke:

Iglan je inače riba iz porodice Istiophoridae. Ovo je jedina riba iz te porodice koja je do sada pronađena u Jadranu iako je za još pet vrsta vrsta poznato da žive u Mediteranu. Ima veliku, dugačku peraju, koja se proteže preko cijelih leđa; vitko, izduljeno tijelo i čeljust izduženu u kljun, odnosno iglu, koja je nešto kraća nego kod igluna.

Smeđe-modre je boje odozgo, a s trbušne strane je bijel. Najveći ulovljeni primjerak je imao 240 centimetara i težio je 70 kilograma.

Pelagijska je riba, živi bliže površini, na dubinama do 200 m, a najčešće živi u paru, progoneći jata sitnije ribe. Cijenjena je riba za sportski ribolov, a također, cijenjena je i za prehranu.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar