VIDEO/FOTO Ovo je “neman” za koju su svi na Viru mislili da je morski pas

Jučerašnja vijest popračena video snimkom kako je morski pas na Viru doplivao među kupače, točnije u područje bovama ograđeno za kupače, digao je popriličnu paniku među stanovnicima zadarskog kraja.

Na otoku se spekuliralo kako je riječ o modrulju, vrsti morskog psa bezopasnoj za ljude.

Iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split, inženjera biologije Branka Dragičevića u međuvremenu smo dobili informaciju kako je riječ o ribi iglan koja zbog svoje veličine i leđne peraje koja viri iznad površine mora podsjeća na morskog psa.

Institut je na svojim stranicama kasnije objavio i fotografije “nemani” koja nas je toliko uspaničila.

Pogledajte video i foto snimke:

Iglan je inače riba iz porodice Istiophoridae. Ovo je jedina riba iz te porodice koja je do sada pronađena u Jadranu iako je za još pet vrsta vrsta poznato da žive u Mediteranu. Ima veliku, dugačku peraju, koja se proteže preko cijelih leđa; vitko, izduljeno tijelo i čeljust izduženu u kljun, odnosno iglu, koja je nešto kraća nego kod igluna.

Smeđe-modre je boje odozgo, a s trbušne strane je bijel. Najveći ulovljeni primjerak je imao 240 centimetara i težio je 70 kilograma.

Pelagijska je riba, živi bliže površini, na dubinama do 200 m, a najčešće živi u paru, progoneći jata sitnije ribe. Cijenjena je riba za sportski ribolov, a također, cijenjena je i za prehranu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...