Zadarskim učenicima kraći zimski i proljetni praznici – oko Svih Svetih i u veljači novi slobodni dani

Od iduće školske godine svaka županija i škola moći će za sebe odabrati novi model školske godine, a koji se donosi po uzoru na Njemačku i Finsku.

Učinila je to i Zadarska županija. Kakve promjene nas očekuju, objašnjava nam pročelnik za školstvo Ivan Šimunić.

Ministarstvo je ovlastilo osnivače škola da mogu odrediti raspored školskih praznika. Ono što se nije mijenjalo jest početak i kraj školske godine. Znamo da su neke primorske županije prethodnih godina to učinile, no mi nismo imali potrebe korigirati isto, kaže nam Šimunić.

Osim božićnih i uskršnjih, zadarski učenici imat će praznike još dva puta u godini – početkom studenog i krajem veljače.

Osim postojećih zimskih i proljetnih praznika, ovaj model omogućio je osnivačima da uvedu još školskih praznika. Došlo je to kao reakcija s terena. Ministarstvo je uvažilo primjedbe roditelja koji su govorili da djeca dožive zamor tijekom jeseni, jer od rujna do Božića nema odmora. U tom periodu, oko državnog praznika Svih Svetih od sada će biti slobodni dani.

Ministarstvo je uvažilo i činjenicu da su zimski i proljetni praznici pre dugi.

Taj dio je skraćen, a između njih uvodimo praznik u veljači koji do sada nismo imali. U zadnjem tjednu spomenutog mjeseca neće biti nastave.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...