Čestitka državnog vrha: “Budimo uvijek neumorni u domoljublju”

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović čestitala je u nedjelju hrvatskim državljanima diljem domovine i svijeta Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja, pozvavši na neumornost u domoljublju.

“Drage Hrvatice i Hrvati i svi hrvatski državljani diljem domovine i svijeta, od srca vam čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!”, napisala je predsjednica, dodavši da smo pobjedom u Oluji dosanjali svoj povijesni san o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj i postali punopravni članovi međunarodne zajednice.

Budimo uvijek neumorni u domoljublju! Izgrađujmo svoju lijepu domovinu u zajedništvu, solidarnosti i poštovanju jednih prema drugima, da iz dana u dan bude naprednija i pravednija, onakva kakvom su je sanjali prethodni naraštaji i kakvom su je željeli naši branitelji”, napisala je predsjednica uz poruku “Neka nam živi naša voljena domovina Hrvatska!”.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković  također je uputio čestitku, poručivši da se danas u uređenoj Hrvatskoj, koja će u prvoj polovici 2020. predsjedati EU-om, s ponosom i posebnim pijetetom prisjećamo svakoga života i žrtve utkane u slobodu Hrvatske.

“Slaveći Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, Hrvatska s ponosom obilježava 24. godišnjicu veličanstvene vojno-redarstvene operacije Oluja. Tog je 5. kolovoza 1995. u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vraćen najveći dio okupiranih teritorija, što je donijelo slobodu i mir domovini.

Uz požrtvovnost i hrabrost branitelja, umijeće zapovjednika Hrvatske vojske i policije, slogu hrvatskog naroda i državničku mudrost prvoga predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, u samo četiri dana oslobođen je najveći dio okupiranih područja. Grad Knin, jedno od sjedišta hrvatske državnosti, vraćen je u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske, a omogućen je i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dijela Bosne i Hercegovine”, napisao je premijer.

“Zahvaljujući Oluji”, dodao je, “hrvatsko je vodstvo, uz pomoć Ujedinjenih naroda, osiguralo i mirnu reintegraciju Vukovara i cijeloga hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatskoga državnog teritorija. Tisuće prognanih vratile su se svojim domovima, a trajni je mir omogućio postupnu obnovu, revitalizaciju i izgradnju zemlje.

Danas u uređenoj Hrvatskoj, koja će u prvoj polovici 2020. godine predsjedati Europskom unijom, s ponosom i posebnim pijetetom prisjećamo se svakoga života i svake žrtve utkane za slobodu Hrvatske. Oni su trajni podsjetnik i putokaz u izgradnji još uređenijeg i naprednijeg društva”, poručio je predsjednik Vlade.

Naveo je pritom da kao odgovorna Vlada čuvaju dignitet naših branitelja i nastavit će predano raditi na poboljšanju njihova položaja u društvu, a nastavit će i s  modernizacijom Hrvatske vojske i policije koje su jamstvo sigurnosti hrvatske države i njezinih stanovnika.

“Vođeni domoljubljem i vrijednostima Domovinskog rata, kao trajnom inspiracijom, odlučno radimo na reformama kako bismo izgradili zrelu, demokratsku, socijalno osjetljivu, gospodarski snažnu i konkurentnu Hrvatsku, koja je dostojna žrtve utkane u temelje njezine državnosti”, poručio je Plenković koji je u ime Vlade i osobno, hrabrim hrvatskim braniteljima čestitao njihov dan, a svim Hrvaticama i Hrvatima u domovini i svijetu i svim sugrađanima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Čestitku u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja uputio je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, poručivši da danas slavimo mir i slobodu u Hrvatskoj.

“‘Oluja’ je simbol zajedništva i junaštva i kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu. Ključ pobjede u Domovinskom ratu bili su ljudi, hrabri i odvažni hrvatski branitelji koji su pokazali hrvatsko zajedništvo, snagu i slogu”, napisao je Krstičević u čestitki braniteljima, Hrvaticama i Hrvatima.

Ministar je iskazao zahvalnost svim sudionicima operacije Oluja koji su se domoljubljem, srčanošću i odlučnošću izborili za hrvatsku slobodu i neovisnost, a najveću zahvalu uputio je obiteljima poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja.

“Hrvatska vojska je danas, jednako kao i hrvatski branitelji u Domovinskom ratu, spremna snažno odgovoriti na bilo koju prijetnju i opasnost i glavni je jamac sigurnosti Republike Hrvatske”, napisao je Krstičević, poručivši da danas slavimo mir i slobodu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...