Dr. Sakoman: “U zadarskoj kockarnici dilaju se tablete koje su zamjena za heroin, 10 posto ljudi uđe u svijet droge putem tableta”

Kako smo jučer izvijestili, u Županijskom državnom odvjetništvu ispitan je 33-godišnjak koji je 25. kolovoza 2019. između 00,30 i 05,00 sati u prostoru jedne kockarnice u Zadru, 35-godišnjem hrvatskom državljaninu, koji je bio pod utjecajem alkohola, dao na korištenje tablete subutex koje je oštećenik u smrvljenom praškastom obliku konzumirao na nos.

Konzumentu je nakon toga pozlilo te je istog dana preminuo.

Kako doznajemo od zadarske policije, 35-godišnjak je mrtav pronađen u svom domu na Boriku.

O kojim tabletama koje su u samo nekoliko sati izazvale stravičan ishod je riječ, upitali smo dr. Slavka Sakomana, autoriteta na području liječenja ovisnika.

Od njega doznajemo kako je Suboxone tableta koja se koristi kao zamjena za heroin i dobiti je se može isključivo na recept.

Supstanca Buprenorphine koju sadrži relativno je blaga i ne izaziva smrt. Doktor Sakoman zato ima teoriju kako je mladić preminuo.

Forenzički rezultati pokazat će što se dogodilo, no Suboxone i u velikim količinama ne izaziva overdose. Vjerujem da je mladić bio ovisnik, da je ostao bez svoje doze heroina ili metadona te da je prihvatio ponudu. Ako se Suboxone naglo uzme pacijenta baca u krizu. On tada juri i bezglavo traži smirenje u obliku heroina ili metadona i nakrcava se većom dozom nego li bi inače, što dovodi do smrti, kazuje Sakoman i objašnjava kako dio ovisnika na crnom tržištu preprodaje tablete koje na recept, u zamjenu za drogu, dobivaju od liječnika.

Recept za Suboxone u Hrvatskoj se izdaje na tjedan dana. Dio ovisnika, u želji za zaradom, najčešće kako bi se tim istim novcem “počastili” heroinom, prodaje ih na crnom tržištu. Tablete nisu nimalo bezopasne. Prema podacima Europe, 10 posto ovisnika ulazi u svijet droge upravo preko tableta. Mrvljenje i šmrkanje istih, poput Suboxonea u ovom slučaju, ima puno jači učinak nego ako se popiju, jer sve molekule postaju aktivne, kazuje Sakoman.

Borba protiv suzbijanje zloupotrebe lijekova za liječenje ovisnosti o drogama u Hrvatskoj je, tvrdi, na nezadovoljavajućoj razini.

Ni sa drugim drogama situacija nije ništa bolja. Marihuana se konzumira dvije godine ranije negoli prije, počinje se u osnovnoj školi. Kokain je posebno raširen i redukcija njegove dostupnosti praktički ne postoji, zaključuje dr. Sakoman.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...