Dvojac se gađa golubovima ispod volta, sviračica harmonike psima stavlja naočale

Ovoga ljeta nakratko je na bedemima osvanuo transparent koji upozorava na iskorištavanje životinja na zadarskim ulicama.

Transparent je uklonjen, a golubovi, psi, papige i majmuni tamarisi i dalje se svakodnevno koriste u komercijalne svrhe.

Slikanje s golubovima s fotografije naplaćuje se nemalih 20 kuna.

Prema dojavi zabrinute čitateljice, dvojac koji ih posjeduje, ne ponaša se prema njima na pravovaljan način.

Jedan dan su se “pobili” kada su dolazili ovdje. počeli su se gađati tim pticama ispod volta. Strašno. Voljela bih znati jesi li ovi rozi golubovi farbani? jer mislim da da…

Korištenje životinja u promidžbene svrhe, a radi financijske dobiti, tako da ih se prisiljava na neprirodno ponašanje ili ih se drži u nezadovoljavajućim i ponižavajućim uvjetima apsolutno je neprihvatljivo, no čini se kako nadležne institucije zatvaraju oči pred spomenutim problemom.

Osim golubova, papiga i majmuna na Kalelargi, na Formu se pojavila sviračica harmonike koja pažnju privlači društvom pasa. Njihova je pojavnost također razbjesnila dio građana.

Stoje hipnotizirano kraj nje sa ljudskim sunčanim naočala usred noći. Strašno!”, kaže nam jedan čitatelj.

Na ovu smo temu razgovarali s udrugom Prijatelji životinja koji su nam odgovorili:

Prema Zakonu o zaštiti životinja zabranjeno je “korištenje životinja za  filmska i televizijska snimanja, oglašavanje, izložbe, smotre,  natjecanja ili predstave ako ih se pri tome prisiljava na ponašanje koje  kod životinja izaziva bol, patnju, ozljede ili smrt” te “prisiljavati  životinja na ponašanje koje kod njih izaziva bol, patnju, ozljede ili strah. Ukoliko su golubovi obojeni bojom, osobe koje ih izlažu krše i članak  Zakona o zaštiti životinja kojim je zabranjeno “izlaganje životinja  vatri, vrućim predmetima, nagrizajućim ili otrovnim tvarima te drugim  fizikalnim ili kemijskim djelovanjima protivno odredba Zakona”. Udruga Prijatelji životinja smatra neprihvatljivim korištenje golubova u  svrhu turističke atrakcije kojom izlagači stječu i materijalnu korist, posebno stoga što golubovi, osim što su obojeni, trpe strah, nepovoljne  vremenske uvjete, te su u kontaktu s velikim brojem ljudi što je za njih izuzetno stresno, kažu nam.

Na kraju, imaju za građane molbu:

Pozivamo sve koji se susretnu s takvim prizorima da fotografiraju  golubove i njihove izlagače te prijavu upute komunalnom redarstvu grada  ili općine kao i veterinarskoj inspekciji putem maila [email protected].

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...