Imate problema sa štitnjačom? Donosimo slastan doručak koji budi usporenu žljezdu

Fern Olivia Langham, po zanimanju inženjerka biomedicine, samo je jedna u moru žena koje boluju od kroničnog limfocitnog tireoiditisa tj. Hašimotove bolesti.

Dugi niz godina borila se sa svim zdravstvenim problemima koje ova autoimuna bolest nosi sa sobom, a onda je odlučila istražiti kako određena hrana u kombinaciji s tjelovježbom i jogom djeluje na usporenu štitnjaču.

Ustanovila je kako je doručak važan obrok za sve oboljele od Hašimotove bolesti, a ključno je pojesti ga unutar 90 minuta od buđenja kako biste štitnjači pomogli da se probudi. Naravno, najvažnije je pritom pojesti prave namirnice. Na popisu zabranjenih nalaze se sve one koje potiču upalne procese u utrobi poput mlijeka, procesirane hrane, namirnica s glutenom ili pržene hrane.

Fern je osmislila antiupalni doručak pun proteina, antioksidanta i zdravih masti. Uvidjela sam kako kod osoba s usporenom štitnjačom i disbalansom hormona najbolje rezultate daje kombinacija životinjskih i biljnih proteina na dnevnoj bazi, kazala je.

Sada svako jutro jede isti doručak sastavljen od namirnica koje bude usporenu štitnjaču i priznaje da se osjeća sjajno.

– 2 meko kuhana ili poširana jaja
– pola avokada
– 2 manje ili 1 veća šnita dimljenog lososa
– malo zelenog povrća po želji
– dulse alge

Jaja su izvor joda i omega 3 masnih kiselina, losos je bogat mineralom selenom koji ublažava upalne procese u organizmu i jača imunosni sustavi dok zeleno povrće i alge pomažu tijelu da izbaci toksine te potiču probavu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...