Izdan alarm za cijelu Hrvatsku; Stiže jaka promjena, a onda opasni val vrućine

Nakon promjenljivog, nestabilnog i malo manje toplog vremena tijekom četvrtka u unutrašnjosti i na sjevernom dijelu Jadrana, od petka ponovno pretežno sunčano, uz porast temperature, pa će za vikend i početkom novoga tjedna opet postojati opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, javlja HRT.

Sutra stiže promjena, izdan niz upozorenja

U četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj prevladavati sunčano i vruće. No poslijepodne i navečer uz umjeren razvoj oblaka mjestimice će biti pljuskova i grmljavine. Vjetar povremeno umjeren istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 22°C, a najviša dnevna između 30 i 32°C.

Malo manje toplo bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz djelomice sunčano, ali i nestabilno vrijeme. Uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti kiše, a ponegdje je moguće i grmljavinsko nevrijeme, osobito poslijepodne i navečer. Vjetar povremeno umjeren sjeveroistočni.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima kiše i grmljavine može biti već prijepodne, a najveća vjerojatnost za olujno nevrijeme je sredinom dana i poslijepodne. Puhat će umjeren jugozapadnjak, uz obalu jugo i južni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 20°C, uz more između 21 i 25°C, a najviša dnevna od 26 do 30°C.

Na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije barem djelomice sunčano, vrlo toplo i vruće. Puhat će umjereno, prema otvorenom moru i jako jugo, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 25°C, a najviša dnevna između 29 i 32°C.

Na jugu Hrvatske sunčano i vruće. Puhat će slabo do umjereno, prema otvorenom moru i jako jugo.

Žestoka upozorenja izdana za sjevernu Italiju, i DHMZ izdao upozorenja

Za sjevernu Italiju ESTOFEX je izdao žestok 2. stupanj upozorenja koji se odnosi na mogućnost vrlo krupne tuče i olujnih udara vjetra, a u manjoj mjeri i na obilne oborine. Upozorenje vrijedi do četvrtka – 06 UTC, a izdano je sinoć.

I DHMZ je putem Meteoalarma izdao dva žuta upozorenja za četvrtak. Prvo upozorenje odnosi se na mogućnost izraženijih pljuskova i grmljavine. Vjerojatnost grmljavine pritom je veća od 50 %. Drugo žuto upozorenje odnosi se na toplinski val i minimalnu noćnu temperaturu zraka iznad 23 °C.

Od petka stabilnije, stiže toplinski val

Od petka u unutrašnjosti pretežno sunčano, uz ponovni porast temperature zraka, pa će za vikend i početkom idućeg tjedna rasti opasnost od toplinskog vala koji će postupno oslabjeti od utorka, kada će biti i više oblaka.

Na Jadranu od petka obilje sunčanog i većinom vrućeg vremena, pa će tamo toplinski val biti još više izražen, čemu će pridonositi i tople noći, a dnevna temperatura zraka za vikend i u ponedjeljak ponegdje će biti i viša od 35 °C. Vjetar uglavnom slab zapadni sjeverozapadni, a u nedjelju će na sjeverom dijelu prolazno zapuhati bura.

Toplinski val

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, tijekom vikenda je za određene gradove najavljena velika opasnost od toplinskog vala. To se odnosi na Knin, Rijeku, Split i Dubrovnik.

Vruće će biti i u Slavoniji i Baranji, temperature će se penjati i do 36 stupnjeva, pa se još jednom apelira na građane da se pridržavaju upozorenja liječnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...