Jedete svinjetinu? Pročitajte upozorenje koje je izdalo Ministarstvo

Nakon što je Srbija službeno potvrdila pojavu afričke svinjske kuge (ASK), u Hrvatskoj su pojačane preventivne mjere. Glavni cilj mjera je održavanje statusa zemlje slobodne od ASK i rano otkrivanje unosa virusa kako bi se pravovremeno i žurno provele mjere radi sprječavanja daljnjeg širenja, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

“Pozivaju se svi posjednici svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera te da svaku pojavu bolesti i uginuće odmah prijave svojim veterinarima.

Strogo je zabranjeno unošenje proizvoda životinjskog podrijetla na farme svinja, prijevoz svinja u prijevoznim sredstvima koja nisu očišćena, oprana i dezinficirana, premještanje svinja iz jednog uzgoja u drugi bez propisane popratne dokumentacije (svjedodžba o zdravstvenom stanju i dokumentacija o premještanju).

Zabranjeno je držanje svinja na neregistriranim gospodarstvima te držanje svinja na otvorenom bez odobrenja veterinarske inspekcije.

Najstrože je zabranjeno zakapanje lešina i nusproizvoda životinjskog podrijetla! Uginule svinje i nusproizvodi životinjskog podrijetla zbrinjavaju se isključivo putem registriranih prijevoznika nusproizvoda u odobrenim objektima za zbrinjavanje nusproizvoda (kafilerija).

Posjednici su dužni voditi ažurnu evidenciju Registar svinja na farmi.

Posjednici svinja koji se neće pridržavati propisanih mjera neće moći ostvariti pravo na nadoknadu štete za usmrćene svinje u slučaju pojave ASK!

Lovoovlaštenici su dužni pridržavati se biosigurnosnih mjera prije, tijekom i nakon lova te aktivno tražiti i prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji svaku pronađenu uginulu divlju svinju (uključujući i stradale u prometu i odstrijeljene bolesne) u svrhu pretraživanja na ASK.

Građani se pozivaju da svinje, svježe meso i proizvode od mesa svinja kupuju isključivo u registriranim, odnosno odobrenim objektima koji su pod nadzorom te da se prije kupnje informiraju o podrijetlu i da traže svu propisanu dokumentaciju.

Svaki pokušaj ilegalnog prometa svinja, svježeg mesa svinja i proizvoda od mesa svinja bit će najstrože sankcioniran te se pozivaju građani da svako saznanje o tome prijave Državnom inspektoratu Republike Hrvatske (DIRH).

U slučaju pojave ASK ugrožena je cjelokupna svinjogojska proizvodnja u Republici Hrvatskoj pa je od općeg interesa da se pojava ove bolesti spriječi, a u slučaju njene pojave da se što ranije otkrije kako bi posljedice izbijanja bile svedene na najmanju moguću mjeru.

U ovom trenutku na snazi su sljedeći propisi:

1. Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa ASK na području Republike Hrvatske (NN 111/18)

2. Naredba o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju (NN 5/19, 26/19, 54/19)

2. Naredba o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači (NN 115/18)

3. Program nadziranja ASK (KLASA: 322-01/19-01/21, URBROJ: 525-10/0547-19-1)

4. Aktivirano Stručno tijelo za ASK

5. Krizni plan za ASK (aktivira se nakon potvrde prvog slučaja ASK u zemlji).

U slučaju pojave i potvrde ASK u Hrvatskoj, sve mjere donosi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, a veterinarska inspekcija Državnog inspektorata određuje i nadzire mjere iskorjenjivanja sukladno Kriznom planu za ASK.

Koordinacija i organizacija aktivnosti, određivanje zaraženih i ugroženih područja, izvješćivanje i prijava bolesti, u nadležnosti je Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. Uzorkovanje, kliničke preglede i preglede gospodarstava provode ovlašteni veterinari ovlaštenih veterinarskih organizacija. Laboratorijsku dijagnostiku provodi Hrvatski veterinarski institut, Zagreb. Nadzor provedbe mjera provode veterinarski inspektori Državnog inspektorata.

„Od presudne je važnosti pridržavanje svih mjera biosigurnosti u uzgojima svinja, tijekom lova, tijekom prijevoza svinja, i dr. Potrebno je pojačati kontrole osobnih pošiljaka na graničnim prijelazima kako se ilegalnim unosom mesa ne bi proširio virus. Jednako je važno da se svi slučajevi uginuća i bolesti svinja prijave odmah nadležnom veterinaru kako bi se provelo uzorkovanje i isključivanje bolesti što je preduvjet za rano otkrivanje i poduzimanje hitnih preventivnih mjera. Kako bi zaštitili naše svinjogojstvo potrebno je da se svi odgovorno ponašamo i slijedimo upute stručnih službi“, rekla je ministrica poljoprivrede, Marija Vučković.

ASK je kontagiozna virusna zarazna bolest isključivo domaćih i divljih svinja, koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost svinja može doseći i 100%. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje. Uzročnik bolesti je DNA virus s ovojnicom koji spada u rod Asfivirusa iz porodice Asfarviridae. ASK je bolest koja se vrlo brzo širi bez obzira na granice te ima ozbiljne socioekonomske i javno zdravstvene posljedice što ima izrazito negativan utjecaj na međunarodni promet svinja, svinjskog mesa i proizvoda podrijetlom od svinjskog mesa”, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...