Kolumnist New York Times-a: “Turisti su uništili zalazak sunca u Zadru!”

Zadar je ove godine završio na prestižnom popisu New York Timesa “52 mjesta koja morate posjetiti 2019.”. Kolumnist ovih čuvenih američkih novina, koji obilazi sve 52 destinacije u 52 tjedna, nedavno je posjetio Zadar i iz njega odnio prilično podijeljene dojmove.

Dok s jedne strane smatra da je prevelik broj turista uništio razvikani doživljaj zalaska sunca uz morske orgulje na zadarskoj rivi, kolumnist Sebastian Modak ističe da je otkrio i druga, manje razvikana mjesta u Zadru i okolici koja nisu prepuna turista i u kojima se može uživati i u špici sezone.

Zadar doživljava transformaciju svake večeri, bar u drugoj polovici srpnja, piše Modak. Čim zvona počnu zvoniti u 8 navečer, uske uličice starog grada u Zadru napune se turistima do te mjere da se jedva može prolaziti njima. Turisti poput mravi navale na rivu da vide, odnosno da fotografiraju, najveću gradsku atrakciju – zalazak sunca.

Zalazak sunca na morskim orguljama kvari žamor turista i more selfie-štapova

A najbolje mjesto za gledanje zalaska sunca je iznad morskih orgulja, arhitektonsko-glazbene instalacije koja, pomoću valova i plime, proizvodi zvuk u sviralima ispod tla. Glazba morskih orgulja bi bila divna, čak i meditativna, da pogled nije zaklonjen morem selfie-štapova, a da glazba nije zagušena žamorom tisuća turista, žali se kolumnist NY Timesa.

Pretjerani turizam, naravno, nije isključivo zadarski fenomen: u Dubrovniku toliko ljudi preplavi stari grad, uglavnom da bi obišli lokacije iz HBO-ove serije Igra prijestolja, da je grad morao ograničiti broj kruzera koji dnevno mogu uploviti. Modak priznaje da je mislio da je Zadar manje posjećena alternativa Dubrovniku i Splitu, ali ubrzo se uvjerio da nije tako.

S druge strane, grad je preko dana uglavnom prazan, a turisti odlaze ili na obilazak okolnih nacionalnih parkova i drugih popularnih destinacija autobusom ili na pune kamenite zadarske plaže. No to znači da je stari grad ugodnije obilaziti, čak i po užarenom podnevnom suncu, smatra Modak.

Zadar je bolje obići po danu, unatoč žegi

Preko dana je tako bez problema obišao katedralu svete Stošije iz 12. stoljeća i crkvu svetog Donata iz 9. stoljeća i antički rimski forum, ali i gradske konobe u kojima gotovo i nema turista. A u jednoj od već spomenutih konoba, konobi Tovar, uz pivo je počeo čavrljati s Hrvatom koji ga je pozvao da zajedno večeraju. Darko Matanović, umjetnik koji živi u Zagrebu i u Zadru, otkrio mu je da slika apstraktnu umjetnost za izložbe, a idilične dalmatinske pejzaže za prodaju turistima.

“Još uvijek se može zabaviti ovdje, daleko od gužvi”, rekao mu je Matanović, a onda mu je i pokazao kako, vodeći ga po barovima po starom gradu i izvan njega u kojima se mogao čuti samo hrvatski. Otkrio mu je i popularno zadarsko piće – pelin-tonik, a na rastanku mu je poklonio dres s brojem Luke Modrića i dvije svoje slike.

Par dana kasnije, Modak se našao s kolegom iz New York Timesa, hrvatsko-američkim novinarem Joeom Orovićem, koji živi na otočiću Ižu. Orović mu je objasnio da je, bar u drugoj polovici srpnja, jedini način da se pobjegne gužvi u Zadru taj je da ga se napusti.

Kako pobjeći gužvi? Ukrcati se na brod i istražiti otoke

“Da ste došli samo tjedan dana ranije, pitali biste me živi li itko u Zadru”, rekao mu je Orović i dodao da je rješenje nabaviti brod i istražiti neke od više od tisuću otoka na hrvatskom dijelu Jadrana. S njim se našao na Dugom otoku. Tamo se uvjerio da na otocima ima puno više praznih plaža na kojima se može uživati, ali i drugih atrakcija poput jugoslavenskih podzemnih tunela za brodove i olupine talijanskog broda Michelle.

Posljednji dan svog posjeta Zadru i Hrvatskoj, Modak je htio otići dalje od obale, ali odlučio je zaobići popularne Plitvice i Krku zbog straha od gužve. Umjesto toga, posjetio je kanjon Zrmanje. Pošto je zakasnio na redovne izlete brodom, uputio se svojim unajmljenim autom kojim je išao makadamom, nakon čega je produžio pješke, dok ga na vrhu brda nije dočekao pogled na kanjon – “poput portala u božanstveno”, napisao je.

Problem s turizmom je, upozorava ovaj kolumnist, što može izmijeniti samo mjesto i njegove stanovnike. Orović mu je također izrazio zabrinutost da sve više mladih Hrvata radi jedino nekoliko mjeseci godišnje, u sezoni. “A s time je sve teže naći ono što je autentično, jer da biste našli autentičnost, morate otići na mjesto koje nije briga jeste li turist”, upozorio je.

Ta je mjesta sve teže naći u Dalmaciji, zaključuje Modak. Nema potrebe da svi koji je posjećuju idu na ista mjesta i rade iste stvari, prenio je Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...