“Lijek za sve bolesti”: Proteinsko brašno od 18 kuna koja se u Hrvatskoj rijetko kad jede

Tsampa je temeljna tibetanska namirnica koja se smatra lijekom za sve bolesti – snižava loš kolesterol i krvni tlak, stavlja se na bolni zub, jede se za bolju probavu… Tibetanci vjeruju da ne postoji problem koji ova namirnica ne može riješiti.

Riječ je o prženom brašnu od ječma koji se tradicionalno dodaje slanom tibetanskom čaju s dodatkom maslaca, ali se može pomiješati s običnom vodom i pivom.

Obično se od tekućine i brašna prstima zamijesi glatka kuglica koja se jede za doručak, ručak ili večeru. Izvrsno zasićuje jer je bogata proteinima, no sadrži i vrijedne vitamine te minerale. Od tsampe se peče kruh, peciva i kolači, a dodaje se i kao zgušnjivač u juhe i gulaše.

Upotreba ovog brašna u Tibetu ne čudi ako je poznato da je ječam jedna od rijetkih žitarica koje uspijevaju na visokim nadmorskim visinama.

Ječam se sadi u proljeće, a dozrijeva u ljeto. Prvo se stavlja sušiti, pa se prži, a na kraju se melje kako bi se dobilo brašno.

Obično brašno od ječma dostupno je i u hrvatskim trgovinama zdrave hrane, prodaje se po cijeni od oko 18 kuna za kilogram, no rijetko kad se koristi u domaćim kućanstvima, piše Pun kufer.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...