Ljeto je gotovo? Vakula otkriva što nas čeka do kraja mjeseca, stiže promjena

NASTAVAK vikenda i početak sljedećeg tjedna, vjerojatno i njegov veći dio, još jednom će dokazati kako ljetni ugođaj ne završava uvijek s blagdanom Velike Gospe.

Štoviše, uz pretežno suho i sunčano vrijeme dosadašnji će se broj vrućih dana još malo povećati gotovo diljem Hrvatske, čak i u nižem gorju, a ponegdje je moguć i toplinski val koji može djelovati na zdravlje, piše Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Vjerojatnost za poneki pljusak povećava se od srijede, i to uglavnom u kopnenom području, gdje će i vrućina popustiti.

Prema trenutačnim dugoročnijim prognozama – dugotrajnijeg hladnijeg i kišovitijeg razdoblja vjerojatno neće biti ni u posljednjem kolovoškom desetodnevlju, a ni početkom rujna. I ne samo to nego je i dalje povećana vjerojatnost – što nužno ne znači i sigurnost – za nastavak niza iznadprosječno toplih mjeseci i u nastavku godine, prognozira Vakula.

Danas pretežno sunčano i vruće

U Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavat će sunčano, a osobito u prvom dijelu dana može biti umjerene naoblake. Jutarnja temperatura oko 15 °C, a najviša dnevna od 30 do 32 °C.

U središnjoj Hrvatskoj nakon još razmjerno ugodne noći i jutra poslijepodnevna temperatura bit će između 28 i 31 °C. Bit će sunčano, u sjevernim krajevima uz prolazno više oblaka.

U gorskim krajevima i na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano. Ujutro će uz obalu puhati slaba bura, danju jugozapadni, prema otvorenom moru jugoistočni vjetar. Jutro će još u gorju i unutrašnjosti Istre biti svježe, uz temperaturu između 11 i 15 °C, na Jadranu od 18 do 21 °C. Najviša dnevna temperatura zraka od 27 do 29 °C, na Jadranu između 29 i 31 °C.

Sunčano i vruće bit će i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Ujutro će uz obalu puhati burin, danju zapadni i jugozapadni vjetar, prema otvorenom sjeverozapadni. More mirno ili malo valovito temperature između 24 i 26 °C.

I na jugu će Hrvatske biti sunčano, ujutro uz temperaturu od 21 do 23 °C, u zaobalju malo nižu, a dnevna temperatura bit će između 29 i 32 °C. Vjetar slab – ujutro burin, danju maestral.”

Novi tjedan – iznadprosječno topao, s dosta vrućih dana

U prvoj polovini sljedećeg tjedna u kopnenom će području prevladavati sunčano i postupno toplije, a sredinom tjedna na zapadu može biti više oblaka.

Danju će posvuda biti vruće, a najtoplije u unutrašnjosti Dalmacije, uz temperaturu i oko 35 °C. U srijedu uz povremeno umjeren sjeveroistočnjak vrućina bi se mogla malo lakše podnositi. U nastavku tjedna uz pritjecanje malo hladnijeg zraka ipak manje vruće uz više oblaka.

Na Jadranu također sunčano i vruće, uz uglavnom slab vjetar – ujutro burin, danju maestral. U srijedu će bura jačati, najprije na sjevernom dijelu, ali će se i dalje zadržati vruće, uz tople, ponegdje i vrlo tople noći, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...