Na Relji se gradi Centar za kreativne industrije s prostorima za najam poduzetnicima

U Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije potpisani su ugovori o gradnji budućeg Centra za kreativne industrije u Zadru.

Centar koji će se izgraditi na području Relje bit će opremljen kao specijalizirani poduzetnički inkubator za kreativnu industriju s težištem na IT i audiovizualnoj industriji.

Na 1562 kvadratna metra prostora smjestit će se dvanaest ureda, od kojih je sedam namijenjeno za najam poduzetnicima. Imat će tri opremljene sale za sastanke, coworking prostor, multimedijalnu dvoranu s audio i video sustavom te sustavom scenske rasvjete, tonski studio i opremu za terensko snimanje.

Nositelj projekta vrijednog čak 24,4 milijuna kuna je županijska ustanova INOVAcija, a toga je iz Europskog fonda za regionalni razvoj bespovratno odobreno 19,9 milijuna kuna.

Ovo jedan od konkretnih primjera korištenja europskih sredstava za razvoj gospodarske konkurentnosti i inovativnosti.

„Zadarska je županija kao ključan alat u ostvarenju svojih strateških projekata prepoznala EU fondove. Krajnji cilj nam je potaknuti razvoj inovacija i digitalnog društva, kao i rast konkurentnosti, a sve to znači i stvaranje uvjeta za bolje investicijsko okruženje. U konačnici će, sasvim sigurno, ovaj projekt pozitivno utjecati i na rast zaposlenosti“, rekao je župan Longin.

Ovaj će projekt zasigurno biti još jedan doprinos održivom društveno gospodarskom razvoju naše županije.

Budući Centar bit će od velikog značaja za kreativnu industriju i potpora razvoju poduzetništva u Zadarskoj županiji, istaknula je ravnateljica INOVAcije Katarina Colić.

„Sektor kreativne industrije Zadarska županija je prepoznala kao područje koji ima značajan potencijal za razvoj u našoj županiji. To je sektor kojem nedostaje prostor, oprema i ciljane edukacije te je upravo iz tog razloga i INOVAcija krenula u pripremu projekta. Centar za kreativnu industriju pružit će usluge najma poslovnog prostora i opreme za terensko snimanje, a u njemu će se održavati i specijalizirane edukacije na temu dizajna video igara, 3D animacije i grafičkog dizajna. Vjerujem da će u ovom prostoru mnogo mladih ljudi imati priliku usavršavati se i razvijati svoje ideje“, kazala je Colić dodavši kako je iz EU fondova povučeno 19,9 milijuna kuna, a Zadarska županija je za ovaj projekt od Ministarstva gospodarstva dobila dodatnih 1,9 milijuna kuna.

„Intenzitet ukupne potpore iznosi 90 posto što je izvanredan rezultat u odnosnu na uložena vlastita sredstva“, kazala je ravnateljica Colić dodajući kako su krajnji korisnici centra mikro, mali i srednji poduzetnici u IT industriji, te nezaposleni, studenti i učenici.

Na predstavljanju projekta potpisani su i ugovori s predstavnikom izvođača radova gradnje, Tomislavom Andabakom, ovlaštenim zastupnikom Sitolora d.o.o iz Slavonskog broda, te direktorom tvrtke koja će izvoditi stručni nadzor gradnje, Granda projekt d.o.o. iz Zagreba, Ivanom Brajkovićem.

Radovi na gradilištu kreću već početkom rujna, a plan je otvoriti centar u rujnu 2020. godine.

Nositelj projekta “Centar za kreativnu industriju” je Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija, a partner joj je Zadarska županija. Suradnici na projektu su Sveučilište u Zadru, Prirodoslovno grafička škola, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Hrvatska gospodarska komora- Županijska komora Zadar, Obrtnička komora Zadarske županije, Hrvatski audiovizualni centar HAVC.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...