NASA je započela s pripremama za dolazak asteroida koji bi nas mogao razoriti?

NASA je počela s pripremama za nadolazeći asteroid Apofis poznat i kao ‘Bog Kaosa’ za kojeg se smatra da bi mogao biti potencijalno opasan za Zemlju jer bi 2029. godine trebao proći jako blizu planeti.

NASA je već započela pripreme za dolazak asteroida 99942 Apofis – nazvanog “Bogom kaosa” – koji će proletjeti pored Zemlje za 10 godina. Asteroid veličine 340 metara proći će unutar samo 30.580 kilometara od Zemljine površine. Apofis je jedan od najvećih asteroida koji će proći tako blizu Zemljine površine, tako da bi u sudaru sa Zemljom moglo doći do uništenja cjelokupnog života, piše Express.co.uk.

Bliže Zemlji od satelita

Asteroid bi se trebao približiti Zemlji bliže od komunikacijskih i vremenskih satelita u orbiti. Većina satelita u Zemljinoj orbiti nalaze se u geostacionarnoj orbiti udaljenoj 36.000 kilometara od planete. Budući da Apofis putuje brzinom od gotovo 40.233 km/h, malo bi skretanje s putanje značilo katastrofu za život na Zemlji.

Veličina i blizina Apofisa Zemlji doveli su do toga da je svrstan u potencijalno opasan asteroid (PHA), a NASA pokušava spoznati što je više moguće o asteroidu kako bi spriječila potencijalne daljnje probleme u budućnosti. Kako asteroid bude prolazio pored Zemlje 2029. godine, NASA-ini znanstvenici su svjesni da se putanja njegove orbite također može promijeniti, što stvara bojazan od sudara s planetom.

Mala vjerojatnost sudara

2029. godine očekuje se da bi stijena trebala izrazito zasvijetliti na nebu te proletjeti velikom brzinom. Putovat će toliko brzo da će u minuti prijeći širinu Mjeseca i biti jarko osvijetljen poput zvijezda na noćnom nebu. Prema nekim istraživačima, ogromna veličina stijene nije razlog za zabrinutost jer je šansa da asteroid pogodi Zemlju 1 naprama 100.000. NASA-ino istraživanje te stijene dok bude letjela pokraj Zemlje bit će sjajna prilika da svijet nauči nešto više o sličnim asteroidima.

Astronom Davide Farnocchia je rekao kako već znamo da će bliski susret sa Zemljom promijeniti Apofisovu orbitu. “Ali naši modeli također pokazuju kako bliski pristup može promijeniti način na koji se ovaj asteroid vrti i moguće je da će doći do nekih promjena na površini, poput malih odrona.”

Putanja asteroida

Znanstvenici su procijenili i putanju asteroida dok bude prolazio pored planete. Prvi će put biti vidljiv golim okom kad stigne na noćno nebo nad južnom hemisferom te će preletjeti preko istočne obale do zapadne obale Australije. Nastavit će putovati svijetom i prijeći Indijski ocean na putu za SAD. S dolaskom večeri u SAD-u, bit će nad Atlantskim oceanom. Zbog ogromne brzine asteroid će prijeći ocean za jedan sat vremena te nastaviti letjeti dalje u svemir.

Paul Chodas, direktor CNEOS-a, dodao je: “Apofis je predstavnik otprilike 2000 potencijalno opasnih asteroida koji su trenutno poznati. Promatranjem Apofisa tijekom njegova leta 2029. doći ćemo do važnih znanstvenih spoznaja koje bi se jednog dana mogle iskoristiti za obranu planete.” Znanstvenici su stijenu nazvali prema Apofisu, što je grčko ime za Apepa, neprijatelja drevnog egipatskog boga Sunca Ra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...