Poljski turist: “Policajac na Pagu me udario šakom u glavu i nazvao idiotom”

Turist iz Poljske, 44-godišnji Pawel P., koji je ljetovao na Pagu objavio je na Facebooku vrlo mučno iskustvo koje je imao s hrvatskom policijom, koju optužuje za policijsko nasilje.

Index je kontaktirao turista iz Poljske da provjeri stoji li iza onoga što je objavljeno na Facebooku. Pawel P. nam je potvrdio da stoji iza svega opisanog te je dodao kako ga je cijelo iskustvo uznemirilo.

Sve je krenulo odlaskom vulkanizeru

Pawel P. je, kako piše, sa svojom djecom na godišnjem odmoru bio na Pagu te je u jednom trenutku otišao kod vulkanizera zbog problema s gumama. Vulkanizer mu je jednu gumu zamijenio gumom neodgovarajućih dimenzija, što je Poljak primijetio, pa ga je vulkanizer prvo uvjeravao da griješi, ali je na kraju priznao da nema pravu gumu i da je treba naručiti. Turist iz Poljske je na to pristao te su se dogovorili da će vulkanizeru za sve to platiti 500 kuna.

No kada je sutra došao po svoj auto – ovaj put s odgovarajućim gumama – vulkanizer je tražio da mu plati 1000 kuna, tvrdeći da se dogovor od 500 kuna odnosio samo na jednu gumu. Poljak je na internetu provjerio koliko inače košta takva usluga u Hrvatskoj i vidio da je 1000 kuna definitivno pretjerana cijena pa je odbio platiti. Vulkanizer mu je odbio dati auto i Poljak je rekao da će nazvati policiju, a vulkanizer je rekao neka zove te je svojoj tajnici, čini se, naredio da i ona zove policiju.

Poljak tvrdi da su ga policajci odveli u zabačenu uličicu

Kada je Pawel P. nazvao policiju, rekli su mu da stvar dođe prijaviti u policijsku postaju na Pagu – turist navodi i točnu adresu postaje – no čim je svojim autom krenuo u tom pravcu zaustavilo ga je policijsko vozilo. Prišla su mu dva naoružana policajca i na engleskom jeziku ga optužili da je pokušao pobjeći ne plativši račun. Počeli su raspravljati pred drugim ljudima pored tržnice na kojoj je bila gužva pa su mu, tvrdi Poljak, policajci naredili da ih slijedi u obližnju zabačenu ulicu, pored vulkanizerske radnje u kojoj je sve započelo.

Pawel P. je inzistirao na tome da odu u policijsku postaju da bi on sve mogao prijaviti, no oni su to odbili. U zabačenoj ulici su se pojavili i vulkanizer i njegova zaposlenica, a mlađi policajac, kojeg Poljak opisuje kao 35-godišnjaka visokog oko 190 centimetara, na engleskom je počeo vikati da je turist “poljski idiot” i da je “pokušao pobjeći”. Derali su se na njega i prijetili mu zatvorom, a onda ga je stariji policajac, opisan kao rastom niski 55-godišnjak, imobilizirao, dok ga je mlađi udario u glavu. Silom su mu oduzeli vozačku dozvolu i nastavili vikati da mora platiti 1000 kuna. Tražili su i njegov pasoš, a poljski turist je rekao da ga nema sa sobom, zbog čega su se policajci nastavili derati na njega.

Smirili se tek kad je spomenuo da ima djecu?

Tek kada je spomenuo da ima djecu, policajci su se smirili te su ga nakon još peripetija na kraju pustili da ode sa svojim starim gumama, koje je vulkanizer u međuvremenu vratio na auto. Vulkanizer mu je također govorio da je “poljski idiot”.

Turist je sve odlučio prijaviti policiji u Zadru, no tvrdi da ni tamo nije dočekan na profesionalan način. Na njemačkom je jeziku razgovarao s jednim policajcem u civilu, koji mu je rekao da pričeka na klupi ispred policijske postaje, dok on ne nazove policiju na Pagu. Kada se vratio, policajac je rekao da je policija na Pagu postupila ispravno jer nije htio platiti 1000 kuna te da neće sastaviti prijavu.

Poljak: Policajci su mi se smijali kad sam inzistirao na podnošenju prijave protiv policajca koji me udario

Pawel P. je upitao je li ispravno što su ga udarili šakom u glavu, na što mu je zadarski policajac odgovorio: “Ako nisi htio platiti, što je drugo mogao učiniti?” Kada je turist nastavio inzistirati na tome da podnese prijavu protiv policajca koji ga je udario, zadarski policajci su mu se počeli smijati. Ogorčen je odustao te im je rekao da znaju sve i neka postupe po dužnosti, iako nema iluzija da su doista podnijeli prijavu. “Bilo je očito da neće podnijeti nikakvu prijavu jer nije bilo nikakve papirologije ili potpisa”, zaključuje poljski turist svoje uznemirujuće iskustvo s hrvatskom policijom.

PU zadarska: “Istražujemo o čemu se radi”

Iz PU zadarske rekli su nam kako trenutno ne mogu komentirati ovaj događaj jer ne raspolažu s dovoljno informacija, ali će istražiti o čemu se točno radi. Njihov odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Nazvali smo i vulkanizersku radionicu u kojoj se dogodio incident, ali nisu odgovarali na naše pozive.

Razgovor s policajcem iz Poljske koji preko ljeta radi na hrvatskom Jadranu

Kada je riječ o pomoći poljske ambasade, rekao je da su ga uputili na jednog od pet poljskih policajaca koji ovog ljeta rade na Jadranu u suradnji s hrvatskim MUP-om te da je s njime dugo razgovarao. Poljski policajac mu je predložio da ponovno pokuša prijaviti što se dogodilo, ali i napomenuo da on ne može s Pawelom P. ići na policiju jer tamo može biti prisutan samo na zahtjev hrvatske policije, ali ne i stranog državljanina iz iste zemlje.

Pawel P. je i dalje na odmoru u Hrvatskoj sa svojom djecom te kaže da nema volje pokušati ponovno sve prijaviti policiji. Dodaje i kako je hrvatska obala prelijepa i da se on i njegova djeca dobro zabavljaju na moru te se nada kako je ovo bilo izolirano loše iskustvo. Ipak, želi da cijela priča bude objavljena u medijima kako bi se skrenula pozornost na nasilno i neprofesionalno ponašanje hrvatske policije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...