Poznati Petrčanci; Šeks uživa, a Martina Dalić se žali: “Nemamo ni kanalizaciju”

Petrčane su maleno dalmatinsko naselje smješteno između Zadra i Nina. Tu, uz more, u zaklonjenoj uvali, utočište su pronašla poznata lica iz hrvatske politike.

Očito ima nešto primamljivo u Petrčanima, kad su se tu odlučili skućiti Vladimir Šeks, Martina Dalić i njezin muž Niko te Ivan Lovrinović sa suprugom. Zovu Petrčana nije odolio ni proslavljeni nogometaš Luka Modrić.

– Imam kuću tu već jedno 12 ili 14 godina. Ne znam sad točno – rekao nam je Šeks, suvlasnik vile u blizini mora. Naime, pola kuće glasi na njega, a pola na njegova posinka Karla Resslera, mladog europarlamentarca.

– Druga polovica pripala je Karlu u ostavinskoj raspravi nakon smrti moje supruge – rekao nam je Šeks.

A zašto se odlučio baš za Petrčane?

– Ja sam godinama tražio jedno mjesto i tamo sam, hodajući, uz pomoć svojih prijatelja, našao i odabrao to mjesto – rekao nam je Šeks.

Tu je pretprošle godine snimljena i ona fotografija na kojoj se opušteno, za stolom, uz piće i lubenicu, nalaze Šeks, Božidar Kalmeta i Branimir Glavaš.

Šeksova vikendica nalazi se u neposrednoj blizini mora. Omeđena je kamenom ogradom i živicom, a u dvorištu se vide bazen i kamin. “Susreli se stari prijatelji iz vremena stvaranja hrvatske države 1989. godine upravo sada u Petrčanima kod Zadra. Božidar Kalmeta, Petar Šale, Vladimir Šeks i moja malenkost. Tema nam ne nedostaje niti nakon gotovo trideset godina”, napisao je Glavaš na Facebooku uz fotografiju snimljenu upravo u tom dvorištu.Trojka koja je sjedila za stolom sa Šeksom, osim što je riječ o starosjediocima HDZ-a koji su vezani i kumstvima, imala je probleme sa zakonom.

Pokojni Petar Šale, inače bivši državni pravobranitelj, bio je pod istragom zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Uskok ga je optužio da je bez konzultacija s vladom u veljači 2001. Stipi Gabriću Jambu priznao nepostojeći dug Ministarstva obrane u iznosu od 17,3 milijuna kuna. Istraga protiv njega trajala je više od 16 godina.

Glavaš je zbog ratnog zločina osuđen na osam godina zatvorske kazne, no Vrhovni sud je presudu, iako je Glavaš dio izdržao, poništio i vratio predmet na početak. Glavaš se u međuvremenu pomirio sa Šeksom kojem je jako zamjerao što je ostao uz Sanadera u vrijeme sukoba u HDZ-u.

Božidar Kalmeta je, između ostalog, bio optužen da je sa suradnicima izvlačio milijune kuna iz cestarskih poduzeća.

Dalić se žali na kanalizaciju

U Petrčanima kuću imaju bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić i njezin muž. Prema imovinskim karticama, objavljenima prije njezine ostavke, kuću površine 240 kvadrata procjenjivala je na tri i pol milijuna kuna. U imovinskim karticama navedena su i dva građevinska zemljišta u Petrčanima koja zajedno vrijede gotovo 800 tisuća kuna, a u vlasništvu su njezina supruga Nike Dalića, člana uprave Ine.

Nakon ostavke u svibnju 2018. godine, Dalić je odlučila iskoristiti svoje zakonsko pravo i uzeti još šest mjeseci punu plaću, a sljedećih šest mjeseci pola plaće koju je imala kao potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva. Plaća od 18.470 kuna sjedala joj je pola godine na račun, a zatim se prepolovila u iznos od 9200 kuna. Ukupno više od 166 tisuća kuna. S porezima i doprinosima 281 tisuću kuna.

Stanovnici Petrčana su nam u to vrijeme, nekoliko tjedana nakon njezine ostavke, slali fotografije i javljali kako Dalić većinu vremena provodi tamo.

Danas, na parceli do njihove kuće, upravo se gradi još jedna nova vila s bazenom. Od 1180 kvadrata zemljišta na tom području dio pripada Niki Daliću, a dio izvjesnom Marku Gržanu. Prema zemljišniku, Daliću pripada dio od 230 kvadrata, a ostalih 950 kvadrata glasi na Gržana.

Nazvali smo Martinu Dalić i upitali je imaju li ona ili njezin muž veze s gradnjom susjedne vile. – Gledajte, netko to radi na susjednoj parceli, ja to stvarno ne bih znala. Ta parcela nije na ime mojega muža. Naša kuća se nalazi na susjednoj adresi i mi smo vlasnici jedan kroz jedan ovih 230 kvadrata. Nismo se izdvojili iz ZK uloška iz nekih razloga pravne prirode. Mi nikakvog suvlasništva na tom zemljištu nemamo – kaže nam Dalić.

A porez na vikendice?

– Mi smo još prije kupili zemlju od Gržana na kojoj smo sagradili kuću. On ne radi kuću za mene i to nema nikakve veze sa mnom – dodala je bivša ministrica i požalila se kako tu nemaju ni pločnika ni kanalizacije.

Na sjednici zadarskog Gradskog vijeća, održanoj 17. lipnja ove godine, SDP-ov vijećnik je postavio pitanje plaćaju li Šeks i Martina Dalić porez na vikendice u Petrčanima. Međutim, kako piše Zadarski list, Grad se pozvao na zaštitu osobnih podataka. Gradonačelnik Branko Dukić odgovorio je kako nije moguće odgovoriti na pitanje o plaćanju poreza na ove kuće za odmor jer u tom slučaju, s obzirom na to da su upisane na imena članova obitelji, ne prevladava javni interes.

Oboje, i Šeks i Dalić, odgovorili su nam kako plaćaju navedeni porez.

Od Madrica do Petrčana

Nekretninu u Petrčanima ima i supruga saborskog zastupnika Ivana Lovrinovića. On nije bio toliko susretljiv u razgovoru, nego nam je poručio da “sve što trebamo od njega imamo u njegovoj imovinskoj kartici”. Zavirili smo u karticu, a tamo piše da Lovrinovićeva žena u Petrčanima ima stan od 54 kvadrata, vrijedan 930 tisuća kuna.

Vilu u ovome mjestu, u turističkom naselju Punta Skala, ima i nogometaš Luka Modrić.

24sata su još 2009. pisala kako je za nju izdvojio čak 400 tisuća eura, a susjedi su nam tada pričali kako je Modrić tu boravio tijekom rata.

– Luka je dio djetinjstva proveo u Punta Skali, gdje je tijekom rata bio prognanik iz okolice Zadra. Tu je s djecom igrao ‘balun’ pa je vjerojatno nostalgičan kad je tu kupio vilu – rekla nam je stanovnica Punta Skale.

U srpnju 2017. godine kuća mu je bila pod zaštitom. Prema riječima čitatelja koji ih je tad snimio, čuvari bi sjedili ispred kuće i budno motrili na prolaznike.

Nekoliko dana prije postavljanja čuvara, Modrić je svjedočio u osječkom Državnom odvjetništvu zbog optužbi za davanje lažnog iskaza na suđenju Mamiću.Što ima toliko privlačno u ovome mjestu?

Na stranicama Turističke zajednice grada Zadra navodi se kako je, zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, blagonaklonoj klimi, plodnoj zemlji i izvorima voda, prostor Petrčana od najstarijih vremena bio ugodan za život.

A koliko stoji takav ugodan život?

Prosječna cijena nekretnina u Petrčanima iznosi od 2000 do 2500 eura po kvadratu, ovisno o stanju nekretnine, rekao nam je voditelj ureda u agenciji za nekretnine, pišu 24 sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...