Propao dogovor, građani mogu očekivati još veće liste čekanja u bolnicama

Pregovarački odbori Vlade i zdravstvenih sindikata održali su u utorak sastanak u Ministarstvu zdravstva da bi započeli pregovore o povećanju plaća u zdravstvu. Na sastanku je dogovoreno da će se novi održati ovoga petka.

Nakon sastanka, ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je za petak zakazan novi sastanak.

“Ponovno formalno trebamo imenovati pregovarački odbor, razgovori se nastavljaju, u petak je novi sastanak. Prostora za razgovor ima”, rekao je Marić.

Ministar rada Josip Aladrović koji je također sudjelovao u današnjim razgovorima rekao je: “Definirali smo teme o kojima ćemo razgovarati, otvorili smo početak novih pregovora. Sindikati su rekli da njihovi zahtjevi ostaju nepromijenjeni… Očekujemo da ćemo naći zajednički jezik”.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić nakon sastanka je rekao kako se počinje ispočetka.

“U petak nastavljamo pregovarati i vjerujem da ćemo sve urediti do 31. listopada. Hvala sindikatima za razumijevanje i korektnost. Ovo je jedan ‘timeout’, vjerujem da će sve biti u redu i da će u konačnici zdravstveni djelatnici dobiti veće plaće, da ih zadržimo u Hrvatskoj”, rekao je.

Nakon sastanka oglasila se i Ankica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara.

“Sindikati planiraju štrajk. Smatramo da odgađanje ne vodi nikamo. Moramo se organizirati. Proučujem građanima da očekuju veće liste čekanja. Za petak je dogovoren novi sastanak, vidjet ćemo tko je pregovarački tim. Dotad sazivamo naše ljude i organiziramo se da vidimo kad ćemo krenuti, na koji način i kojom snagom”, kazala je.

Jutros uoči sastanka naša reporterka Mila Moralić razgovarala je s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem.

“Ja sam više puta rekao da su sindikati bili maksimalno korektni u pregovorima i skromni i mislim da će ova vlada i narod naći četiri posto da bi zadržali liječnike, sestre i druge djelatnike u zdravstvu u Hrvatskoj”, rekao je ministar.

Unatoč tome što i premijer Andrej Plenković i ministar Zdravko Marić govore o horizontalnom povećanju plaća svima u javnim i državnim službama Kujundžić kaže: “Za razumijeti je posebno ministra financija koji muku muči zadržati rejting i zatvoriti financijsku konstrukciju, ali život je puno više od običnih financija, a zdravlje je iznad svega. Vjerujem da će i premijer i ministar podržati ovo.”

Još se jednom zahvalio sindikatima na strpljenju i što nisu krenuli u štrajk u sezoni. Vjeruje da će pokazati i dodatno strpljenje i da će za nekoliko tjedana to biti riješeno.

Na sastanku s predstavnicima sindikata će zatražiti odgodu i nakon toga se ide sastati s premijerom.

Imali smo jako puno internih konzultacija o ovoj temi, kazao je ministar financija Zdravko Marić prije sastanka.

“Ne očekujem da će se danas donijeti ključni zaključci, ali razgovori se nastavljaju”, rekao je.

Može li povećanje 7 posto?

“Jasno je kakav je stav vlada zauzela po pitanju politike plaća… Razgovarat ćemo na konstruktivan način, kako će to rezultirati, vidjet ćemo”, kaže Marić.

“Dobio sam poziv od ministra Kujundžića da dođem na sastanak i da čujem i jednu i drugu stranu i da kažem svoje mišljenje.

“Legitimno je da svatko gleda svoj segment. Ne možemo zanemariti zdravstveni sustav jer je financijski u lošem stanju, ali s druge strane napominjem da, krenuvši od sestara, tehničara do liječnika, mislim da imamo izvrsnu kvalitetu, no ne možemo zanemariti financijsku sliku”, kaže ministar financija.

“HZZO je, ne zaboravimo na to, izašao iz državne riznice, i oni trebaju nesto reći”, kaže Marić.

Podsjetimo, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak izjavio je u ponedjeljak kako sindikati ne odustaju od povećanja plaća te najavio da će, ako do povećanja ne dođe, pokrenuti sindikalne akcije.

“Želimo dobiti ono što smo parafirali – povećanje plaća za tri posto na uvjete rada i četiri posto na odgovornost za život i zdravlje ljudi za sve zdravstvene i nezdravstvene djelatnike u procesu dijagnostike i liječenja, što godišnje iznosi oko 400 milijuna kuna”, rekao je Topolnjak Hini.

U Ministarstvu zdravstva potpisano je 31. srpnja produljenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja s dva reprezentativna sindikata. No, Vlada nije prihvatila i parafirano povećanje plaća – za tri posto od 1. kolovoza i za četiri posto od 1. listopada, za 72.000 radnika u sustavu, već je najavila nastavak pregovora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...