Prvi orguljaški festival na zadarskom području “Zadar Organ Festival”

Prvo izdanje Zadar Organ Festivala (ZOF), interdisciplinarnog i internacionalnog projekta koji svoj fokus stavlja na orgulje i njena brojna tradicionalna i nova lica, odvijat će se u jednomjesečnom formatu, od 12. kolovoza do 16. rujna 2019. godine. Obuhvatit će šest koncerata na kojima će se predstaviti međunarodni i hrvatski umjetnici te događaj na kojem će se prezentirati rad djece i mladih nastao kroz višednevne, također interdisciplinarne radionice edukacijskog tipa koje će voditi stručne osobe glazbenog, likovnog i plesnog svijeta. Kao kruna njihovog kreativnog procesa, u zadarskoj će se katedrali sv. Stošije održati koncert djece i mladih uz plesnu improvizaciju te izložbu dječjih radova na temu orgulja.

Prvi koncert festivala održat će se u katedrali sv. Stošije gdje će nam dvije hrvatske umjetnice svjetskoga glasa, zadarska pjevačica i muzikologinja s pariškom adresom Katarina Livljanić te orguljašica Ljerka Očić dočarati kako to zvuči kad se spoje srednjovjekovni i suvremeni glazbeni izrazi hrvatskih i stranih skladateljskih imena. Već dva dana nakon koncerta otvorenja, festivalski će se program preseliti u Kazalište lutaka Zadar, gdje će publika imati priliku upoznati električne orgulje slovenske orguljarske radionice Škrabl.

U neobičnoj će se umjetničkoj kombinaciji orgulja, klavira, bas gitare i bubnjeva svojim autorskim skladbama predstaviti iznimno talentirani umjetnik, orguljaš i skladatelj Aleksey Vylegzhanin te priznati austrijski jazz trio Flipside Tale. Još jedno potpuno novo iskustvo za hrvatsku scenu omogućit će treći koncert koji će se održati na otvorenom, u atriju palače Cedulin. Ondje će se reprezentativnim djelima solističke orguljaške literature te rijetko izvođenim preradama simfonijskih djela za orgulje četveroručno predstaviti voditelji glazbenog dijela kreativnih radionica, mlade orguljaške snage Tjaša Drovenik, Tea Kulaš te Aleksey Vylegzhanin.

Osim na otvorenom, publika će organizatoricu festivala Teu Kulaš imati priliku čuti i u katedrali, na zadarskoj kraljici instrumenata gdje će izvesti program inspiriran plesnom umjetnošću. U crkvi sv. Mihovila, na vrijednim će orguljama, radu venecijanske škole Petra Nakića, nastupiti cijenjeni hrvatski orguljaš Pavao Mašić koji će nam uz sjajnog gitarista Petrita Çekua dočarati kako zajedno mogu zazvučati najglasniji i jedan od najtiših instrumenata klasičnog glazbenog svijeta. Ponovno u prostorima sv. Stošije, na vrhunskom tromanualnom instrumentu njemačke orguljarske radionice Eisenbarth, uz projekciju nijemog filma Zvonar crkve Notre-Dame, prvo izdanje Zadar Organ Festivala zaključit će renomirani njemački orguljaš i improvizator Ulrich Walther koji će zadarske orgulje francuskog prizvuka obojiti zvukovima popularnih kazališnih orgulja te nas misaono preseliti u Ameriku 20. stoljeća, gdje su ovakve izvedbe stekle golemu popularnost.

Osim visokog umjetničkog programa, kvaliteti i atraktivnosti ovog festivala pridonijet će tehnička podrška koja će sve izvedbe u crkvenim prostorima obogatiti vizualnom komponentom, odnosno, omogućit će publici da putem video zaslona prati orguljaševo muziciranje na koru crkve. Uz izuzetne uvjete koje grad Zadar posjeduje, kao i vrijednu povijest vezanu uz orgulje, osnutak ovakvog festivala bit će izvanredno pojačanje i osvjetljavanje naše orguljske te koncertantne djelatnosti na zadarskim orguljama.

Nadalje, ovakav u Hrvatskoj jedinstveni, sveobuhvatni i široki pristup već će se prvim izdanjem postaviti uz bok velikim svjetskim orguljaškim festivalima te time pomoći podizanju umjetničkog ugleda našeg antičkog grada te zasigurno uvrstiti Zadar među poznate svjetske festivalske centre orguljske glazbe.

Donosimo i raspored programa…

RASPORED KONCERATA:

12. kolovoza 2019. godine: orguljašica Ljerka Očić [Hrvatska] i pjevačica Katarina Livljanić [Hrvatska-Francuska] – izvedba u katedrali sv. Stošije

14. kolovoza 2019. godine: orguljaš Aleksey Vylegzhanin [Rusija-Austrija] i jazz trio Flipside Tale [Austrija] – izvedba u Kazalištu lutaka Zadar

18. kolovoza 2019. godine: orguljašice Tjaša Drovenik [Slovenija], Tea Kulaš [Hrvatska] i orguljaš Aleksey Vylegzhanin [Rusija-Austrija] – izvedba u atriju palače Cedulin

2. rujna 2019. godine: orguljašica Tea Kulaš [Hrvatska-Austrija] – izvedba u katedrali sv. Stošije

9. rujna 2019. godine: orguljaš Pavao Mašić [Hrvatska] i gitarist Petrit Çeku [Kosovo Hrvatska] – izvedba u crkvi sv. Mihovila

16. rujna 2019. godine: orguljaš Ulrich Walther [Njemačka-Austrija] – izvedba u katedrali sv. Stošije

DODATAK:

16.-20. kolovoza 2019. godine: kreativne radionice za djecu i mlade

20. kolovoza 2019. godine: koncert i izložba polaznika kreativnih radionica – izvedba u katedrali sv. Stošije

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...