Pupovac izjavio da se mržnja prema Srbima širi s oltara, HBK na čelu s Puljićem reagirao: “Laže i manipulira”

Hrvatska biskupska konferencija čiji je predsjednik zadarski nadbiskup Želimir Puljić reagirala je na izjave Milorada Pupovca nakon napada na Srbe kod Knina.

Nakon napada na Srbe kod Knina iz Kluba zastupnika SDSS-a su poručili da se raznim komemoracijama i njihovim praćenjem u nekim medijima nastavlja rat te da se poruke međuetničke netolerancije i političke poruke nerijetko šalju s oltara, od strane svećenika.

Hrvatska biskupska konferencija odbacila je te tvrdnje predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca ocijenivši ih neistinitima i manipulativnima. Smatraju da se takvim izjavama unosi nemir među građane i širi nepovjerenje.

Priopćenje Hrvatske biskupske konferencije prenosimo u cijelosti:

“Hrvatska biskupska konferencija odlučno odbacuje neistine i manipulativne tvrdnje koje je o Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj i hrvatskim biskupima ovih dana izrekao u medijima dr. Milorad Pupovac, zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke. Njegove izjave unose nemir među hrvatske građane i šire nepovjerenje.

Polazeći od evanđeoskih načela, Hrvatska biskupska konferencija i ovom prigodom osuđuje svaki oblik nasilja nanesen od bilo koga prema bilo kome te poziva katoličke vjernike i ljude dobre volje da u svom djelovanju na političkoj i drugim razinama našega društva još zauzetije nastoje oko skladnog suživota i mira svih građana. Neka uvijek imaju na pameti da je svaki čovjek Božje stvorenje i slika te da iz toga proizlazi njegovo izvorno dostojanstvo”, piše u priopćenju HBK.

Podsjetimo, nakon napada na Srbe u Kninu, Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a održao je konferenciju za novinare na kojoj je, između ostalog, rekao: “Ljudi sa svećeničkim habitima i s oltara nerijetko šalju poruke međuetničke netolerancije i političke poruke. To su sve elementi koji traju od 2014. godine na ovamo”.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, objavljenom u subotu, 24. kolovoza, “kako Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo, u čemu važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...