Recept nedjeljom; Domaća bučnica – desert koji može zamijeniti svaki ručak

Donosimo vam bakin recept za bučnicu koji jamči fino tijesto i sočno punjenja. Ako niste vješti u razvlačenju – tu je i trik koji ubrzava cijeli proces izrade ovog mnogima omiljenog slanog kolača.

Recept za vučeno tijesto

– 400 grama prosijanog glatkog brašna
– 2 dcl tople vode
– 2 jaja
– 3-4 žlice biljnog ulja
– prstohvat soli
– ½ čajne žličice octa

Nadjev

– 300 grama buča
– 250 grama svježeg sira
– prstohvat soli
– 1 jaje

Priprema

1. Pomiješajte sve sastojke za tjesto u velikoj zdjeli, pa drvenom kuhačom “klofajte” smjesu dok se ne počne odvajati od posude. Rukama napravite glatku kuglu koju potom mijesite 10-tak minuta. Nakon toga stavite je na tanjur, prekrijte krpom i tanjur potom prekrijte i zdjelom u kojoj ste radili tijesto. Pustite ga da odmara sat vremena.

2. Preko stola stavite veliku krpu od grubog domaćeg tkanja (ili papir za pečenje) pa valjkom krenite razvlačiti tijesto.

3. Kad tijesto razvučete na oko centimetar debljine, odložite razvijač za tijesto. Podmetnite ruke ispod tijesta i sigurnim, ali nježnim pokretima izvlačite tijesto od sredine prema rubu stola.

4. Za “vučenje” tijesta potrebna je vještina i spretnost. Idealno tijesto za bučnicu trebalo bi biti tanko poput lista papira. No ako niste vješti neka tijesto bude malo deblje jer bi se u protivnom moglo raspuknuti.

5. Poškropite razvučeno tijesto s malo ulja (ili rastopljenog maslaca) pa pustite da odstoji desetak minuta.

6. Nadjev napravite na sljedeći način: buču naribajte, posolite i ostavite par minuta da izađe sva tekućina iz nje.

Rukama istisnite svu dodatnu tekućinu, jer bi ona mogla upropastiti prhkost bućnice. Pomiješajte ju sa sirom, jajem i malo soli.

7. Dodajte nadjev na vrh razvučenog tijesta, pa uz pomoć podloge (krpe ili papira za pečenje) savijete tijesto.

8. Bučnicu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva Celzija oko 20 do 30 minuta (ovisno o debljini bučnice i specifičnim zahtjevima vaše pećnice). Nekoliko minuta prije kraja pečenja vrh bučnice premažite rastopljenim maslacem, biljnim uljem ili s malo kiselog vrnja, kako biste zajamčili dodatnu hrkavost kolača.

Dodatni savjeti

Ako ne želite sami raditi tijesto, možete koristiti i kupovne kore za savijače.

Neki recepti za nadjev domaće bučnice uključuju i kiselo vrhnje. Ako niste vješti u izradi ovog kolača nemojte ga uključuvati u nadjev jer bi mogao razmočiti tijesto i upropastiti hrskavost bučnice. Vrhnje radije poslužite nakon pečenja.

Iz istog razloga važno je odstraniti svu tekućinu iz ribane buče prije nego što je savijete u bučnicu, piše portal Zadovoljna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...