Što slučaj Darka Kovačevića Daruvarca govori o hrvatskom pravosuđu

Darka Kovačevića Daruvarca osim zatvorske kazne čeka još i privatna tužba za naknadu štete djevojci koju je brutalno pretukao. Slučaj je to koji je zgrozio javnost više puta i to ne samo zbog brutalnosti čina već i zbog brojnih pravosudnih zavrzlama koje su omogućavale razne preokrete.

Dok Daruvarac u Remetincu prolazi zatvorsku dijagnostiku, obitelj mlade Lorene Gurlice je sada mirnija jer ga neće sretati po Zadru, kaže njihov pravni zastupnik koji će ovih dana podići tužbu za naknadu štete.

“U parnici pred Općinskim sudom u Zadru neće se raspravljati o tome tko je kriv ili ne, nego će se raspravljati o visini obeštećenja po tužbi zbog ozljeda, straha, boli i svega onog što prati jedan takav kriminalni događaj. Riječ je o iznosu od oko 100 tisuća kuna koji će biti postavljen kao civilni zahtjev za obeštećenje”, pojasnio je pravni zastupnik obitelji Milan Petričić.

U četiri godine dugu pravomoćnu kaznu uračunava se i 7 mjeseci istražnog zatvora, a moguće je zatražiti i raniji izlazak. Visinom svoje kazne Kovačević nije zadovoljan iako je pravomoćno dobio godinu dana manje nego mu je presudila sutkinja zadarskog suda, kada je izrekla jednu od najviših kazni ikada za nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

Kovačević je najavio i obraćanje sudu u Strasbourgu, a nedavno je optužio medije da su mu uništili život i vršili pritisak na pravosuđe iako je on ranije u postupku priznao krivnju. Postoji i snimka videonadzora.

Zbog raznih preokreta u tom slučaju ministar pravosuđa više je puta rekao da će radna skupina koja je radila na izmjenama Zakona o kaznenom postupku razmotriti i moguće promjene na koje je ukazao upravo taj slučaj. Radna skupina završila je radom prije nekog vremena, pa je li do tih promjena onda došlo?

“Ministarstvo pravosuđa uskoro bi trebalo upoznati zainteresiranu javnost s prijedlozima novih rješenja putem javnog savjetovanja”, kratko su priopćili iz resornog ministarstva.

Neslužbeno se može čuti kako jesu predložene neke promjene oko izuzeća sudaca i mjera opreza, a od premlaćivanja djevojke do Daruvarčevog dolaska u zatvor prošlo je oko godinu i dva mjeseca. Na optuženičku klupu zadarsko tužiteljstvo želi posjesti i četvero svjedoka koji su premlaćivanje vidjeli, a onda na sudu tvrdili da nisu. Zato su protiv njih podignuli optužnicu.

“Optužnica još nije potvrđena jer za četvrtog okrivljenika dostava još nije iskazana pa se ne može znati ni je li uredna. U odnosu na ostalo troje preostalih okrivljenika oni su dostavili odgovor na optužnicu, što znači da kada se riješi dostava četvrtog sud će zakazati ročište za potvrđivanje optužnice”, pojašnjava glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić.

Ti problemi s dostavom traju ni manje ni više nego tri mjeseca, analizira N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...