U petak ponegdje mogući pljuskovi, većinom vruće

Iznadprosječno toplo razdoblje, kao rijetko koje u ovom dijelu godine, diljem se Hrvatske nastavlja do ponedjeljka, u većini mjesta uz toplinski val koji može djelovati na zdravlje. Naravno, i uz daljnji porast broja toplih noći i vrućih dana – barem djelomice sunčanih, uz rijetke pljuskove.

Već od utorka će se vrijeme u mnogim krajevima stubokom promijeniti – najmanje na južnom i dijelu srednjeg Jadrana, gdje su vrući dani mogući i u sljedećem tjednu, ali ipak manje vrući i sparni nego u ovome. Ponegdje će se vjerojatno zadržati i suho. No, u sjevernijim će krajevima biti česte kiše, ponegdje i obilnijih pljuskova s grljavinom, pa i olujnih nevremena, a i osjetnog pada temperature, te prolazno jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, na sjevernom dijelu Jadrana bure, podno Velebita vjerojatno i olujne.

A ako osim navedenih meteoroloških pojava želite vidjeti još neke – pogledajte fotografije koje su ušle u uži izbor za kalendar Svjetske meteorološke organizacije za 2020. godinu. I izaberite poneku. Najveća je vjerojatnost da ćete ugladati neku povezanu s Hrvatskom – od 75 ih je čak desetak!

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a njegova kolegica Danijela Vlašić, mag. phys. – geophy. iz riječkog Pomorskog ureda Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a za Regionalni dnevnikpripremila je i posebnu prognozu za nautičare i ostale koji planiraju sljedećih dana ploviti po Jadranu.

Naravno, još detaljnija prognoza, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi – prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba i Rijeke, nego i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Petak – većinom vruće, ponegdje mogući

Tomislav Kozarić: “U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti barem djelomice i danju vruće s temperaturom i do 33 °C, a najnižom jutarnjom oko 17 °C. Vjetar uglavnom slab sjeverni sjeveroistočni.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano, a u noći i ujutro uz više oblaka mjestimice može biti kiše i grmljavine, ponajprije u najzapadnijim područjima. Najviša dnevna temperatura od 29 do 32 °C, ali zbog slabog do umjerenog sjeveroistočnog vjetra danju bi trebalo biti manje sparno nego u četvrtak.

Najveća je vjerojatnost razvoja oblaka i lokalnih pljuskova i grmljavine u Gorskome kotaru te u Istri i na riječkom području, gdje će biti djelomice sunčano. Drugdje na zapadu Hrvatske prevladavat će sunčano. Zapuhat će umjerena, podno Velebita do jaka bura, uz umjereno valovito more, a u gorju slab do umjeren sjeveroistočnjak. Vrlo toplo i vruće.

U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće, ali u unutrašnjosti je poslijepodne moguć razvoj oblaka praćen lokalnim pljuskom. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak, a na sjeveru bura. More uglavnom malo valovito. Najviša temperatura od 31 do 34 °C, a noć topla, mnogima i neugodna.

Još toplija i neugodnija noć od prošle bit će i na jugu Hrvatske, gdje će prevladavati sunčano. A uglavnom slab sjeverozapadnjak malo će moći ublažiti dnevnu vrućinu, bolje će to činiti malo valovito moretemperature i do 27 °C.”

Do ponedjeljka većinom vruće i suho, a zatim…

“Na kopnu će razdoblje uglavnom suhog, vrućeg i sparnog vremena, mnogima teško podnošljivog, završiti s početkom idućeg tjedna, kada sjeverni vjetar donosi osjetno osvježenje. Na zapadu će se dnevna temperatura najvjerojatnije sniziti i za više od 10 °C, a ponajprije će u tim krajevima biti kiše, u ponedjeljak moguće i izraženijih pljuskova.

Na Jadranu će i tijekom vikenda prevladavati sunčano i iznadprosječno vruće, a u ponedjeljak stiže promjena vremena – najprije i izraženije na sjeverni Jadran, gdje će biti pljuskova i grmljavine, moguće i jačih nevera. Zapuhat će jaka, podno Velebita i olujna bura te će osjetno osvježiti. Zatim će bure biti i na srednjem i južnom Jadranu, gdje su vrući dani mogući i u sljedećem tjednu, a ponegdje će se vjerojatno zadržati i suho.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing., a još detaljniju prognozu vjetra i valova sljedećih dana na Jadranu za Regionalni dnevnik četvrtkom pripremila je Danijela Vlašić, mag. phys. – geophy., iz riječkog Pomorskog ureda Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...