Brza reakcija svih službi

U požaru kod Galovca izgorjelo 15 hektara šume: U gašenju sudjelovala tri protupožarna aviona

Ilustrativna fotografija nepovezana s događajem
Tamni način

Požar koji je u četvrtak oko 8,30 sati buknuo na području Galovca kod Zadra, malo prije 11 sati stavljen je pod nadzor, a izgorjelo je oko 15 hektara šume, potvrdio je Hini Željko Šoša, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar.

U gašenju vatre, koja je prijetila brzoj cesti, sudjelovalo je šest vozila i 20-tak vatrogasaca JVP Zadar i DVD-a Sukošan te dva Airtractora AT-802 i jedan Canadair CL-415 Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH. Izgorjela je šuma površine 15 hektara, a na terenu još uvijek dežuraju pripadnici DVD-a Sukošan.

Kapetan posade Canadaira bojnik Željko Maljak koji je bio na gašenju požara, rekao je da su piloti Airtractora u znatnoj mjeri zaustavili širenje požara do dolaska Canadaira, a i zemaljske snage bile su dobro raspoređene i kontrolirale područje.

– Zbog bure važno je bilo zaustaviti širenje vatre prema cesti i u tome smo uspjeli te nakon dva sata angažmana požar je stavljen pod nadzor zemaljskih snaga, izvijestio je bojnik Maljak.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 17. lipnja, do zaključno 14. kolovoza, zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 26 požara (17 u Šibensko-kninskoj, 3 u Zadarskoj, 2 u Splitsko-dalmatinskoj, po 1 u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika sa ukupno 102 pripadnika, naveli su iz MORH-a.

Uz gašenje požara provedena su i 29 protupožarna izviđanja sa avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 210 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6400 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta. U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 27 puta.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar