Ukupna vrijednost projekta iznosi 444.444,44 kuna

Uređenje pješačko-biciklističke brdske staze “Zagrljaj kamena i vjetra” u gradu Pagu

Ilustrativna fotografija
Tamni način

U suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU i Turističkom zajednicom grada Paga, a u sklopu Programa razvoja otoka u 2019. godini,  Grad Pag  početkom rujna kreće u uređenje uređenje pješačko-biciklističke brdske staze „Zagrljaj kamena i vjetra“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 444.444,44 kuna, od čega je 200.000,00 kuna osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU a ostatak iznosa, 244.444,44 kuna, Grad Pag te bi radovi trebali biti završeni do kraja 2019. godine.

Projektom „Uređenje pješačko-biciklističke brdske staze „Zagrljaj kamena i vjetra“, realizirat će se glavni cilj ulaganje u javnu turističku infrastrukturu te obogaćivanje turističke ponude sporta i rekreacije, izravno kroz uređenje i sanaciju pješačko-biciklističke brdske staze te indirektno ulaganjem u turističku ponudu grada Paga i promoviranjem kao ciklo turističke destinacije.

Uz pješačko-biciklističku brdsku stazu urediti će se tri lokacije kao odmorišta koje su odabrane prema kriteriju podjele staze na dionice tj. prema visini određene dionice staze i dostupnih vizura.

Svako odmorište uredit će se na način da će se opremiti urbanom opremom (klupama, koševima za otpatke, stalcima za bicikle te info panelima sa podacima o gradu Pagu, lokalitetima koji se vide sa staze i sl.). Na najvišoj točci staze postaviti će se „ruža vjetrova u obliku čipke“. Upravo tu jadranski vjetrovi – bura, jugo, tramontana, maestral, burin, levant – pokreću lopatice vjetroturbina koje će se susresti dalje na stazi.

Realizacijom projekta izravno se utječe na povećanje turističke vrijednosti Grada Paga kao kulturnog, aktivnog i ekološki osviještenog turističkog grada. Cikloturizam na Pagu ima ogroman potencijal s obzirom na neobičan, netaknut krajolik pun suprotnosti budući je poznato da je glavni motiv dolaska gostiju u cikloturizmu upravo atraktivnost pejzaža.

Razvoj cikloturizma na otoku je odličan alat za produženje pred i podsezone, a u skladu je sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma u kojoj je glavni cilj postavljeno pozicioniranje Hrvatske kao jedne od vodećih mediteranskih cikloturističkih destinacija.

Razvoj cikloturizma jedan je od starteških projekata Turističke zajednice grada Paga i uspješno se realizira u suradnji  s Gradom Pagom u sklopu projekta i uređenja pješačko-biciklističke brdske staze „Zagrljaj kamena i vjetra.“

Specifični ciljevi projekta su:

• Obogaćivanje turističke ponude Grada Paga kao turističke destinacije;

• Omogućiti turistima i posjetiteljima lokacije bavljenje aktivnim turizmom (biciklizmom, trekkingom, penjanjem)

• Podizanje kvalitete života stanovnika grada Paga i njihovih turista;

• Turističko vrednovanje manjih kulturnih i prirodnih lokaliteta na otoku

• Širenje turističke ponude novim turističkim proizvodom (krškog krajolika i bure)

• Pozicioniranjem Grada Paga kao turističke destinacije aktivnog turizma namijenjene rekreativcima, cikloturistima, obiteljima s djecom

O stazi „Zagrljaj kamena i vjetra“

Dvjestotinjak metara od povijesne jezgre grada Paga, u blizini gradskog groblja, započinje uspon do vrha Kiršina (263 m.n.v.) na kojem je smješten odašiljač HRT-a te se potom nastavlja kroz polje vjetroelektrana Ravna. Postojeći put je zbog utjecaja vremenskih atmosferilija (kiše, bure, soli), krškog krajolika i neodržavanja u lošem stanju.

Ukupna dužina staze iznosi 7,5 km, a ide od gradskog groblja u Pagu, preko repetitora do vjetrenjača vjetroparka Ravna1. Staza će se urediti i označiti, a jedan dio popraviti i nasipati u dužini 2,5 km. Također, urediti će se 3 odmorišta s urbanom opremom i tabelama, postaviti klupe, koševi za otpatke, stalci za bicikle i sl., izraditi će se ruža vjetrova u obliku čipke, postaviti info panela i table s informacijama o stazi, oznake o autohtonom bilju, prapovijesnoj gradini te ostalim zanimljivim i poučnim podacima duž staze kao i oznake bike route. Radove će izvesti tvrtka Pag II d.o.o.

Provedbom Programa razvoja otoka 2019. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU omogućuje podršku kratkoročnim infrastrukturnim projektima na području otoka, a koji se odnose na izgradnju, rekonstrukciju, obnovu i adaptaciju komunalne, društvene, javne, poduzetničke i turističke infrastrukture te na područje zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Cilj Programa za razvoj otoka stvaranje preduvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života na otocima kroz poticanje razvoja otočnih specifičnosti. Program ima važnu ulogu pri provedbi otočne politike jer, kombinirajući nacionalna sredstva s ostalim mogućnostima financiranja, značajno pomaže otočnim jedinicama lokalne i regionalne samouprave te doprinosi izgradnji temeljne otočne infrastrukture a time i ukupnom razvoju otočnih područja.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar