Vratio se iz SAD-a i sada radi kao liječnik na Istu i Molatu: “Mogu me zvat usred noći, bilo kada”

I dok Hrvati masovno iseljavaju iz zemlje, posebno s otoka, lijepa priča stiže nam s otočića Ista. A ona govori o mladom liječniku dr. Velimiru Vuku koji se vratio iz SAD-a na otočić Ist kako bi ondje radio i živio.

Ne samo što se sam brine o zdravlju Išćana već je njegova ordinacija i na otoku Molatu koji posjećuje triput na tjedan. Ništa mu nije teško jer, kaže, ima svoju misiju.

Ist je otok u zadarskom arhipelagu udaljen dva sata vožnje od kopna. Trajekt do mjesta vozi jednom na dan. Na otoku živi stotinjak mještana o kojima se brine 38-godišnji liječnik opće prakse koji se na otočni život odlučio prije dvije godine.

“Obožavam hrvatske otoke, volio bih ih posjetiti što više. Slao sam molbe na hitne, domove zdravlja, kopno, najviše na otoke, a tu su mi dali ponudu i prihvatio sam trajni posao”, govori za RTL Danas dr. Velimir Vuk, liječnik opće prakse.

Iz SAD-a na Ist

Rođeni Siščanin živio je s obitelji godinama na jugu SAD-u gdje je studirao biologiju, a u Hrvatsku se vratio te upisao Medicinski fakultet na engleskom jeziku u Zagrebu. Sada je pomagati ljudim u nevolji na otocima – njegova misija.

“Ja mislim da je to srce medicine. Ne trebaš biti profesor da pomažeš ljudima, nego treba dati sve od sebe. Takvi liječnici moraju biti”, dodaje.

Sam samcat radi u ordinaciji na Istu, a pacijente prima i na Molatu, na kojem ima i medicinsku sestru.

“Tamo dolazim u utorak i četvrtak, ja sam doktor opće medicine na Istu i Molatu, također radim pripravnost hitne kad sam tu gdje sam uvijek dežuran. Mogu me zvat usred noći, mogu me zvati bilo kada. Nekad pratim pacijente gliserom u Zadar i ja sam i mrtvozornik za Ist i Molat”, kaže mladi liječnik.

Pacijente prima u ordinaciji, ali ih i posjećuje. Tijekom našeg posjeta Istu uz papirologiju, imao je i dva pregleda – mladu turisticu i 89-godišnjeg susjeda umirovljenika.

I drugim mještanima itekako puno znači što imaju liječnika na otoku. Dapače, liječnik, vuk samotnjak je među omiljenima.

“Uvijek dobro dođe ako i nije bolest u pitanju, već podrška. Pogotovo kad pokaže svoje pravo iskustvo, kada nam je najteže, da daje elana za dalje, da ne tonemo”, govori Ana s Ista.

Iako Ist smatra svojim domom u kojem živi bez stresa, sjetan priznaje  da mu nedostaje sadržaja tijekom godine.

“Tijekom zime tu je jedna krčma otvorena i to je to. Taj društveni život fali, ljudi mojih godina. Volim kazališta, kino, koncerte, to nemam,  ali odem povremeno u Zadar po opremu i to je spas”, kaže nam Velimir Vuk.

No sve, kaže, nadoknađuje svaki onaj trenutak kada je na izoliranom otoku nekome pomogao.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...