u kninu

Zadarski nadbiskup: “Uz Gospinu pomoć dogodilo se čudo da imamo slobodnu državu”

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić poručio je, predvodeći svetu misu za domovinu u kninskoj crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, da u Kninu povijest nije šutjela.

Služeći misu povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice operacije Oluja, na kojoj je bio i državni vrh, Puljić je kazao kako branitelji nisu bez razloga nosili Gospinu krunicu oko vrata, a po brojnim skloništima i obiteljskim ognjištima toga vremena nizala su se zrnca krunice i molilo “Zdravo Marijo”.

“Uz Gospinu pomoć dogodila su se brojna čudesa koja se ljudski ne mogu razumjeti jer kako objasniti čudo slobodne i neovisne države koju ispočetka nisu željeli svjetski i europski moćnici, kako razumjeti čudo što smo ne samo obranili svoje ognjište nego i preživjeli užas razaranja i strategiju spaljene zemlje, već i to da nitko nije umro od gladi, ostao nezbrinut kad mu je dom bio razrušen”, rekao je Puljić.

“Naša narodna i crkvena povijest nije šutjela”

“Uživo osjećamo kako ovdje u kraljevskom gradu Kninu naša narodna i crkvena povijest nije šutjela”, naglasio je zadarski nadbiskup, parafrazirajući riječi pape Ivana Pavla Drugog prilikom posjeta katedrali sv. Duje u Splitu 1998. godine.

Kazao je da “smo proživljavali pravu kalvariju, ali nismo se predavali niti gubili nadu, te smo se s krunicom oko vrata borili protiv zla i uništavanja i osvojili slobodu”.

“Ima ih koji su još uvijek zatečeni i iznenađeni tom slobodom, drugi je još nisu ni prihvatili, a trećima je ona nakon 27 godina pričin i opsjena kako piše u novinama, treperava fatamorgana na obzorju. Nema koristi takve razuvjeravati pogotovo ako nisu nikada ni željeli, ali ni sanjali o narodnoj slobodi i državnoj samostalnosti”, ustvrdio je.

Istaknuo je i kako je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman poljupcem stijega na Kninskoj tvrđavi poručio svima da hrvatska povijest više neće šutjeti.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar