U ORGANIZACIJI ZADRSKE ŽUPANIJE

12. Festival smokava održava se 6. i 7. rujna

Matija Lipar/ZARAPIX
Tamni način

Zadarska županija i u 2019. godini organizira   „Festival smokava“ koji će se održati 6. i 7. rujna 2019.godine.

Ova dvodnevna manifestacija održat će se  na dvije lokacije- na Trgu Petra Zoranića i u Muzeju antičkog stakla.

U programu ovogodišnjeg festivala organiziran je stručni skup  na kojemu će predavanja imati najpoznatiji svjetski stručnjaci iz područja uzgoja i prerade smokve.

Time će se pružiti prilika našim proizvođačima da se upoznaju s najsuvremenijim trendovima u uzgoju i preradi smokve. Predavanja će održati prof. Moshe A. Flaishman; Fresh fig industry – Progress and challenges,  prof. Branka Levaj; Prerada smokava, prof. Željko Prgomet; Stanje i perspektive uzgoja smokva u RH.

Festival  smokava kroz dugi niz godina   prometnuo se u nezaobilazno događanje rujanskih dana u Zadru. Ove godine Festival  su prepoznali i neki gradovi i općine u Zadarskoj županiji koji su se aktivno uključili u festivalska događanja.

Oni su tijekom proteklih dana  kroz različite manifestacije u Pakoštanima, Preku i Ninu ukazali na vrijednost ove plemenite mediteranske voćke koja je othranila mnoge generacije.

Središnji događaj odvijat će se 6. i 7. rujna 2019. godine na Trgu pet bunara tijekom cijelog dana gdje će biti upriličen Sajam smokava na kojem će sudjelovati desetak proizvođača koji u svojoj ponudi imaju različite delicije od smokava. U dva sajamska dana posjetitelji će imati priliku razgovarati,  probati i kupiti delicije od smokava izravno od proizvođača, uživati u rakijama od smokava, džemovima i brojnim drugim proizvodima.

U petak, 6. rujna 2019. godine u Muzeju antičkog stakla sa početkom u 13,00 sati  održat će se središnji  događaj festivala- Gastro smokva na kojoj će se moći degustirati različite delicije od smokve te stručni skup na kojem će izlagati vodeći stručnjaci na polju uzgoja i prerade smokve s početkom u 15,00 sati.

Ostavi komentar koristeći FacebookListen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar