Anketa; 45 posto Hrvata je protiv zabrane “Za dom spremni”

Istraživanje Promocije plus otkriva što građani misle o simbolima NDH i jesu li za zabranu poklika “Za dom spremni”, piše RTL Danas.

U istraživanju je sudjelovalo 1300 građana.

Gotovo polovina hrvatskih građana, točnije 48 posto ispitanih, ne podržava presudu Visokog prekršajnog suda kojom se kažnjava pozdrav “ZDS” iz pjesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona.

Podršku sudskoj odluci daje gotovo 42 posto ispitanika. Ne zna ili nema stav o tome njih osam posto, a dva posto ispitanika ne želi se izjasniti o ovoj temi.

Birači najvećih stranaka su u identičnom postotku izrazili stav za ili protiv – 70,5% HDZ-ovaca protivi se presudi, a jednako toliko SDP-ovaca je za presudu.

Istraživanje je također dalo odgovor na pitanje što uopće građani misle o spornom pozdravu pa tako 28,4 posto smatra da “ZDS” mora otići u povijest.

Što se tiče korištenja pozdrava u javnosti, većina je protiv zabrana.

Zabrani pozdrava protivi se čak 45 posto ispitanih. Za zabranu u svakom obliku je nešto više od 30 posto ispitanika, a za zabranu pozdrava, ali ne u znaku HOS-a, na grbu i spomenicima poginulim pripadnicima, gotovo 13 posto ispitanih.

Oko tri posto građana bi “Za dom spremni” ostavilo samo na spomenicima HOS-ovcima. Stav o ovome nema 8,5 posto ispitanika, a pola posto se nije željelo izjasniti, javlja RTL Danas.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...