Budućnost medija; Stižu digitalni radio DAB+ i HbbTV interaktivna televizija

Ovogodišnji WMF u Rovinju državna tvrtka Odašiljači i veze odlučila je iskoristiti za predstavljanje diviju vrlo zanimljivih usluga i to nove platforme za medijske sadržaje koje omogućuju OIV-ove usluge DAB+ digitalni radio i Hybrid broadcast broadband TV (HbbTV).

Velik interes pobudile su brojne mogućnosti besplatne hidbridne televizijske usluge kao što su povećanje gledanosti i praćenje istog u stvarnom vremenu, mogućnost pregleda emisija s odgodom (Video On Demand), prikupljanje podataka o konzumiranju sadržaja, nove oglasne usluge poput informacija o trajanju gledanja oglasa te naravno činjenica kako se interaktivnim sadržajem dodatno angažiraju gledatelji što poboljšava iskustvo gledanja televizije za korisnike. S druge strane radijski eter također postaje mjesto inovacija i iznenađenja te nudi mnoge nove sadržaje poput oglašavanja u sklopu podcasta što povećava namjeru za kupnju i prepoznavanje brenda

DAB+ (Digital Audio Broadcasting) je sustav za radiodifuziju visoko kvalitetnih digitalnih audio programa te podatkovnih usluga za mobilni, prijenosni i fiksni prijam putem zemaljskih odašiljača. Međutim, DAB je prvenstveno platforma za digitalni radijski program i predstavlja najveći napredak u tehnologiji radija od uvođenja FM stereo tehnologije. DAB+ danas se koristi u većini Europskih zemalja gdje je implementiran neki od DAB standarda, a u Hrvatskoj je testno odašiljanje krenulo 20. studenoga 2017. godine. Trenutno je DAB+ signalom pokriveno otprilike 70% odnosno približno tri milijuna stanovnika Republike Hrvatske. Unutar DAB+ multipleksa trenutno se emitira 10 radijskih programa - među kojima je i Antena Zadar. Od ostalih usluga odašilju se logo znakovi postaja, nazivi pjesama i izvođača koji su trenutno u programu uz nekoliko postaja te jedan testni EPG program.

Cilj testnog odašiljanja je popularizacija nove digitalne radijske platforme bazirane na DAB+ tehnologiji i tako Hrvatsku pridružiti većini europskih zemalja u kojima je prisutan digitalni radio.

Digitalni radio omogućuje slušateljima dostupnost multimedijalnog sadržaja i usluga bilo u automobilu bilo na fiksnim digitalnim radijskim prijamnicima. Slušatelji dobivaju prijem radijskog signala bez smetnji, mogućnost većeg i jednostavnijeg izbora programa čistog zvuka i dodatne tekstualne i grafičke usluge koje prate audio sadržaj. Na modernim DAB+ radijskim prijamnicima moguće je preko zemaljskog odašiljanja primati tekstualne, grafičke, slikovne i video podatke vezane uz audio sadržaj kao što su naslovnice albuma, komentari uz npr. sportske prijenose, podaci o pjesmi i izvođaču, elektronski programski vodiči i drugo. S druge strane nova platforma daje prostor novim nakladnicima da dopru do slušateljstva, dok oni postojeći dobivaju priliku za proizvodnju novih sadržaja i povećanje slušanosti time što su dostupni na širem području pokrivanja nego na klasičnoj FM platformi.

Premda je DAB fokusiran na audio usluge, unutar sustava razvijene su i mogućnosti za emitiranje podataka koji mogu ili ne moraju biti povezani s pripadajućim audio programom. Journaline je interaktivna usluga s tekstualnim informacijama, usporediva s teletekstom na TV-u ili elektroničkim magazinom, a DAB+ platforma sadrži i protokol za prijenos multimedijskih objekata.

Dodatno, za razliku od FM RDS-a koji koristi TMC (Traffic Message Channel), unutar DAB-a se koristi naprednija varijanta navigacijske usluge tzv. TPEG (Transport Protocol Experts Group), specifikacija razvijena za prometne i putne informacije (TTI – Traffic and Travel Information). TPEG-om se mogu prenijeti prometni događaji i vijesti, navigacija, predviđanje gustoće prometa, informiranje o parkingu, cijene goriva i slično. Informiranje je neovisno o jeziku („language independent“), tako da primjerice vozač može primati poruke o prometu na svojem jeziku bez obzira što putuje kroz zemlju drugog jezičnog područja. EWF (Emergency Warning Functionality) je sustav uzbunjivanja javnosti u slučaju kriznih situacija koji u slučaju nesreća ili kriznih situacija većih razmjera omogućuje prekid redovnog programa te emitiranje audio i tekstualnih upozorenja i obavijesti o o nastalim situacijama.

Hybrid broadcast broadband TV (HbbTV) je globalna inicijativa koja ima za cilj harmonizirati broadcast i broadband dostavu sadržaja korisnicima kroz njihove pametne TV prijemnike. HbbTV kao novi industrijski standard pruža otvorenu i poslovno neutralnu tehnološku platformu koja u pozadini neprimjetno kombinira TV programe koji dolaze do korisnika klasičnim emitiranjem DVB-T ili DVB-S (broadcast) sa servisima koji se isporučuju putem širokopojasnog pristupa (broadband). U HbbTV svijetu broadcast i broadband kanal isprepliću se i korisniku pružaju jedinstveno, interaktivno, personalizirano TV iskustvo pri čemu su glavne funkcije broadcast kanala prijenos TV, radio i podatkovnih servisa, signalizacija interaktivnih TV aplikacija, prijenos broadcast-related aplikacija i pridruženih podataka, prijenos On Demand sadržaja za Push servise i sinkronizacija interaktivnih aplikacija i TV/radio/podatkovnih servisa. Što se tiče glavnih funkcija broadband kanala to su prijenos On Demand i Live sadržaja te prijenos broadcast-related i broadcast-independent aplikacija i pridruženih podataka, razmjena informacija s aplikativnim poslužiteljima na Internetu, pokretanje aplikacija na Companion Screen uređajima (telefoni/tableti), razmjena informacija s Companion Screen uređajima ili drugim pametnim TV prijemnicima i sl.

HbbTV usluga predstavlja sinergiju između klasičnog emitiranja televizijskog programa putem zemaljske digitalne televizije i Inteneta te nudi poboljšano i napredno iskustvo praćenja televizije. Dodatna prednost svakako je činjenica da je usluga potpuno besplatna te omogućava pristup video arhivi, najavama emisija, vijestima, igricama, vremenskoj prognozi i sl. Najpopularnije aplikacije koje se danas koriste u HbbTV-u odnose se na dodatne video sadržaje tj. video emisije na zahtjev (VoD) ili gledanje sadržaja sa vremenskim odmakom preko programskog vodiča (EPG). Uz aplikacije koje omogućavaju glasanje ili sličnu interaktivnost sa gledateljem, popularne su i platforme za oglašavanje i promociju proizvoda uz povratnu informaciju od samog gledatelja. Korisnici koji žele pratiti uslugu HbbTV-a putem zemaljske digitalne televizije (DVB-T) moraju imati TV prijamnik ili uređaj (STB) koji je spojen na Internet i koji podržava HbbTV standard.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...