Crtež Zadranke Suzane u konkurenciji 550 radova iz 11 europskih zemalja

Suzana Radišić, 34-godišnja je Zadranka, diplomirana povjesničarka umjetnosti te samouka crtačica, ilustratorica i slikarica. Na Sveučilištu u Zadru, na Odjelu za povijest umjetnosti, upisala je 2011. godine jednopredmetni studij povijesti umjetnosti sa 26 godina. Završila je muzejsko-galerijski i konzervatorski smjer i pedagoško-psihološki modul, odnosno nastavničke kompetencije za nastavnicu likovne umjetnosti. Studij je završila u predviđenom roku 2016. godine kao najbolja studentica svoje generacije.

Niz nepovoljnih okolnosti nakon završenog fakulteta, rezultirao je, nakon pretrpanog rasporeda fakultetskim obvezama, slobodnim vremenom kojeg sam napokon odlučila posvetiti jednom od svojih najdražih hobija za vlastitu zabavu i zadovoljstvo. Crtam otkad znam za sebe. Kao dijete sam, čitajući knjige i stripove, slušajući stranu glazbu sa LP ploča i VHS kazeta te gledajući animirane filmove 80-ih godina poput He-Mana, često više pozornosti posvećivala ilustracijama i vizualnom dizajnu. Tako i danas volim umjetničko stvaralaštvo autora Earl Norema. Bili su mi zanimljivi i određeni Disneyjevi animirani filmovi, priča nam Suzana.

Trenutno joj je najdraže crtati i slikati na kvalitetnom papiru i platnu. Skiciranje joj je jedan od najdražih načina crtanja, budući tada pušta mašti na volju stvaranjem novog originalnog koncepta. Uglavnom crta olovkom i tintom, koristi drvene bojice i flomastere, a slika gvaš i akvarel tehnikama te akrilnim bojama.

Zajedno sa studentima Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, organizirala sam koncert alternativnih bendova povodom Dana grada Zadra 2010. godine te realizirala idejno likovno rješenje za koncertni plakat, ulaznice, letke i majice. Također sam 2011. godine realizirala idejno likovno rješenje za pozivnice na promociju prvostupnika Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru. Sa svojim radovima sudjelovala sam 2015. godine na izložbi Papergirl Zadar. Za vrijeme studija povijesti umjetnosti, rado sam prisustvovala terenskim nastavama u Hrvatskoj i u inozemstvu, posjećivala sam mnogobrojne likovne izložbe u Zagrebu te sam paralelno pohađala tečaj digitalne i analogne fotografije. Sudjelovala sam na Festivalu znanosti 2014. godine. U sklopu studentske prakse surađivala sam s Muzejom antičkog stakla u Zadru prilikom realizacije manifestacije Noć muzeja, zatim Hrvatskim restauratorskim zavodom (Restauratorski odjel Zadar), zatim Arheološkim muzejom Zadar (Restauratorsko-konzervatorski odjel) i Galerijom umjetnina Narodnog muzeja Zadar te Gimnazijom Jurja Barakovića u Zadru. Dostupna sam trenutno za moguće umjetničke suradnje, a uz daljnje bavljenje crtanjem i slikanjem, svakako bih u bliskoj budućnosti voljela raditi i u svojoj formalno završenoj struci.

Prije godinu dana, počela je objavljivati na društvenoj mreži vlastite crteže, slike i ilustracije te bila ugodno iznenađena pozitivnom reakcijom prijatelja. Drago joj je da im se njezini radovi sviđaju te je svaki kompliment i podrška, dodatna motivacija za umjetničkim stvaranjem.

Nedavno sam vidjela otvoren natječaj za likovne radove, European Art Awards 2019. te sam se iz znatiželje prijavila sa svojom slikom Medusa, a koja se nakon 5 dana glasanja našla na 1. mjestu za tzv. Prize of Sympathy, zahvaljujući trudu i podršci mojih prijatelja sa društvene mreže, na čemu sam im vrlo zahvalna. Trenutno je prijavljeno 550 radova iz 11 različitih zemalja te svakim danom pristižu novi radovi. Natjecanje za prijavu radova otvoreno je do 30. rujna, do 12 sati, što je također i rok za glasanje. Ovim putem pozivam sve koji su voljni podržati sliku Medusa na natjecanju, da svojim glasom putem e-maila, pomognu održati trenutno joj postignuto 1. mjesto te unaprijed zahvaljujem svima na mogućoj podršci, zaključuje Suzana.

Ako vam se sviđaju njezini radovi i želite podržati djevojku iz našeg grada, možete to učiniti na ovom linku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...