Ivan Srzentić, Jadrolinija: “Plaća mornara je 3.200, prekovremeni se obračunavaju tek nakon 12 sati rada!”

Težak je rad mornara. Posao u vlažnim, hladnim i bučnim uvjetima neugodan je i potencijalno opasan. Ako već ionako teškom radnom okruženju pridodamo premalu zaradu i oglušivanje nadležnih na njihove probleme, govorimo o sustavnom omalovažavanju onih koji žive “kruh sa sedam kora”.

Radnici Jadrolinije okupljeni u strukovni sindikat odlučili su javno progovoriti i stati na kraj degradaciji.

U dopisu kojeg potpisuje Ivan Srzentić iz Zadra, stoji kako koncem rujna planiraju prosvjed u luci Gaženica.

Nije riječ o blokadi ili obustavi prometa, napravit ćemo štrajk upozorenja, kazuje nam Srzentić.

Obraćali su se nadležnima u nekoliko navrata.

Pokušali smo razgovarati s našim rukovodećim kadrom, točnije s Upravom “Jadrolinije”, o gorućim pitanjima koja tište nas pomorce. Naišli smo samo na zid šutnje ili odgađanja. Mi ovim putem ne tražimo nikakvu smjenu Uprave, ali smo vas dužni upozoriti da smo predugo strpljivi, stoji u dopisu.

Traže hitno povećane plaće pomorcima “Jadrolinije”. Upozoravaju na činjenicu da su zapovjednici, koji plove na njihovim brodovima i kojima je dodijeljena ogromna odgovornost, doslovno potplaćeni, dok mornari imaju plaće ispod minimalne plaće u Hrvatskoj.

Čujte, zapovjednik broda ne može imati više od 9 tisuća kuna. Mornari imaju plaću daleko ispod prosjeka. Kolega mornar koji plovi sa mnom ima mjesečna primanja od 3.200. Sramota, objašnjava za Antenu Srzentić.

Osim plaća, koje su njihov gorući problem, sindikat traži sklapanje kolektivnog ugovora za pomorce “Jadrolinije”. Ovakva vrsta ugovora, napominju još jednom, jedini je i najsnažniji pomak kada su prava pomoraca “Jadrolinije”.

Nama se prekovremena satnica obračunava tek nakon 12-og sata. Novac za prekovremeni rad isplaćuje se naknadno, a i to vam pojede porez, tako da situacija nije zavidna…, kazuje nam Srzentić.

Nisu sudionici inicijative “67 je previše”, jer njima je, napominju, i “60 previše” s obzirom na uvjete u kojima žive i rade.

Nama, gospodo, nije “pet do 12”, nama je 12 odavno prošlo i tražimo samo ono što nam pripada i što zaslužujemo, zaključak je službenog dopisa Strukovnog sindikata pomoraca “Jadrolinije”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...