Je li stvarno počela jesen? Pitali smo meteorologinje, nemamo dobre vijesti

Nakon ljetnih temperatura i teških sparina, u Hrvatsku je stigla velika promjena vremena. Prvo su se temperature spustile za nekoliko stupnjeva, a danas je u mnogim krajevima krenula i kiša koja bi gotovo neprestano trebala padati naredna dva tjedna. S obzirom na to da je kalendarski početak jeseni udaljen još nekoliko tjedana, pitali smo meteorologinje Dunju Mazzocco Drvar s RTL-a, Anu Bago Tomac s Nove TV i Teu Blažević s N1 je li ovo definitivno kraj ljeta.

“Rekla bih da ovo zaista jest pravi kraj ljeta. Mi u unutrašnjosti već smo to osjetili prije nekoliko dana s prethodnom promjenom vremena, dok su nam s juga javljali kako vrijeme kod njih još uvijek liči više na ljeto nego na jesen. Međutim, sada je sigurno da ova promjena uz dvije uzastopne bure i dosta kiše nosi kraj ljeta i na našu obalu”, rekla nam je za početak Mazzocco Drvar.

U Dalmaciji poplave?

Kako smo saznali od meteorologinja, ni kratkoročna ni dugoročna prognoza neće se svidjeti onima koji nisu ljubitelji padalina: “Mislim da smo sada ozbiljnije ugazili u jesen, a pogled kroz prozor to i pokazuje. Sve je izvjesnije da će se prve prognoze za jesen ostvariti, a one kažu da je pred nama jedna relativno kišovita jesen. Već i rujan će pokazati tu svoju kišovitu narav. U sljedeća dva tjedna, koliko sada mogu s relativno velikom preciznošću prognozirati, ne vidim blok od tri suha dana u komadu”, rekla je Mazzocco Drvar, a na nju se nadovezala i Bago Tomac:

“Kako sada izgleda, jedan duži period od barem deset dana imat ćemo ovakvo vrijeme. Očekujemo puno kiše, pogotovo ove noći i naročito na moru, gdje se očekuje najviše oborina. Dalmaciju čeka obilna kiša koja bi mogla uzrokovati poplave, slične kao prije dvije godine kada je poplavljena Supernova u Zadru. Očekuju se ekstremne količine oborina tijekom dana i ove noći na Jadranu.”

“Doći će do zatopljenja u drugom dijelu sljedećeg tjedna, ali to je definitivno u okvirima prosjeka za rujan, tako da definitivno možemo reći da je kraj onom ljetu na koje smo se nekako naviknuli posljednjih mjesec dana”, rekla je Blažević, a Bago Tomac dodala je kako će temperature ići najviše do 23 stupnja na kopnu te da ni na Jadranu više neće biti pravih ljetnih temperatura.

Kakva nas jesen dugoročno očekuje

“Sve je to već prilično promjenjivo i kišovito vrijeme, a temperature će biti oko ili čak i malo niže od prosječnih za ovo doba godine. U jednakom tempu bi se trebala nastaviti jesen uz neke manje izmjene u listopadu i studenom. Čini se da je pred nama jedna kišovita jesen, koja je počela ovim kišovitim i razmjerno svježim rujnom”, rekla je Mazzocco Drvar, a s njome se slaže i Bago Tomac:

“Svakako će biti još lijepih i sunčanih dana, ali ne i ljetnih temperatura. Može se sigurno reći da ćemo u jeseni imati valove kišnog i suhog vremena, ali jesen sigurno neće biti topla i suha i već smo sada ušli u taj promjenjivi period. Izgleda da nas čeka ne prehladna, ali promjenjiva jesen.”

Blažević je dodala kako će čini da će i temperature i padaline biti u granicama normale, a ima i dobre vijesti za one koji bi željeli još nekoliko dana na moru: “S obzirom na to da je puhala bura i da će ponovo osnažiti, miješalo se more i spustile su se i te vrijednosti, ali još uvijek se kreću oko 26 stupnjeva, što je ugodno za kupanje i ljubitelji ljeta će zasigurno moći iskoristiti još nekoliko dana u rujnu za kupanje. Ipak, nema naznaka povratku vrućina već idemo postupno prema tim hladnijim danima”, zaključuje za Telegram.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...