Kandidatura Zadra za prijestolnicu sporta; Nakon priznanja, za 10 posto raste sportska aktivnost građana

ACES Europe je neprofitna udruga i izvanredni partner Europske komisije u Europskom tjednu sporta sa sjedištem u Bruxellesu koja dodjeljuje priznanja Europske prijestolnice, grada, zajednice i grada sporta. ACES Europe dodjeljuje titulu Europske prijestolnice sporta, inicijative koja je u Bijeloj knjizi dobila priznanje Europske komisije.

Osim toga, ACES Europe, uz potporu poboljšanju lokalnih sportskih politika, svake godine uključuje gradove u različite EU projekte i pozive i otvara mogućnost dobivanja EU potpora.

Sa sociološkog, ekonomskog i organizacijskog stajališta, između mnogih drugih, prednosti sporta za društvo su neporecive. Sport je važan pokretač ljudskih vrijednosti kao što su timski rad, tolerancija, solidarnost i vjernost. 2000. godine Vijeće Europe priznalo je važnost sporta u europskom društvu i vrijednosti rješavanju sport pri dizajniranju zajedničke politike koja se odnosi na sve građane Europske unije.

U svojoj Bijeloj knjizi o sportu objavljen u 2007. godini, Europska komisija pruža strateške smjernice o ulozi sporta u Europi. Sudjelovanje u ovom projektu donosi aktivno umrežavanje s drugim europskim gradovima, razmjenu najboljih praksi i aktivno sudjelovanje na međunarodnim stručnim susretima. Ovo međunarodno priznanje potpora je nagrađenim gradovima u nastojanjima kojim svojim građanima omogućavaju bolju budućnost u sportu.

Na primjer, u Antwerpenu, glavnom gradu sporta u 2013., nakon dobivenog priznanja, sportska aktivnost građana povećana je za 10%. Također, tijekom godine brojni događaji oživljavaju sportske manifestacije u nagrađenom gradu.

Primjerice, u Torinu, europskoj prijestolnici sporta 2015, održano je 1000 sportskih događanja. Kandidati za Europsku prijestolnicu, gradove i zajednice sporta moraju, kao dio svoje kandidature, ACES Europe dostaviti spis za nadmetanje koji sadrži odgovore na pitanja (kriterije) sadržane u uputama za razvoj dosjea za nadmetanje.

Kako Grad Zadar svojom sportskom infrastrukturom, programima rekreacije i sporta namijenjenim građanima svih dobi i uzrasta, poticanjem na bavljenje sportom, iskustvima organizacije prestižnih međunarodnih sportskih natjecanja udovoljava kriterijima potrebnim za dodjelu ovog priznanja, predlaže se gradonačelniku podržati inicijativu za isticanje kandidature Grada Zadra za Europski grad sporta 2021. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...