Klimatolog: “Za samo 20 godina u Hrvatskoj ćemo ostati bez vode, bit će manje snijega…”

Klimatske promjene globalni su problem koji sve više ljudi tjera iz svojih domova. A posljedice su sve veće.

Vatra proždire šume Australije, Brazila, Portugala. Poplave haraju Španjolskom. Uragan Dorian i dalje bijesni na Bahamima. I sve to samo u zadnja 24 sata.

“Vrijeme se brže mijenja nego što su svi klimatolozi uopće pretpostavljali i ekstremi se događaju non stop”, kaže klimatolog Branko Grisogono za RTL.

Naše biljke i kukci sele se na sjever

“Vidi se da dolaze drugačije biljke, a ove naše i biljke i kukci se sele ka sjeveru i u veće visine. Vinogradari kažu da imaju mini poplave i mini suše skoro stalno. Kiša ne pada kada treba. Kada treba, onda previše padne. I onda je predugi period od suše. Znači trajanje i intenziteti se bitno mijenjaju nego ono na što smo navikli”, dodaje za RTL Danas klimatolog Grisogono.

Zato su neke zemlje već napravile projekciju o tome što će saditi i koje životinje uzgajati u skladu s klimatskim promjenama. Ali Hrvatska još nema plan.

“Gorski kotar će imati vjerojatno 50 posto manje snijega zimi nego što ima sada za svega 10-20 godina. Drugačije vrste riba će ovdje biti. Mi ćemo imati sve manje i manje tekuće protočne vode. Hrvatska je bogata vodom, ali ona isto i ponire. Imat ćemo problema s Neretvom, rijekom Mirnom. Na puno mjesta će se događati prebrze promjene”, napominje klimatolog.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...