„Krila Oluje“ nastupaju na „AirPower 2019“ u Austriji

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“ otputovala je u srijedu, 4. rujna 2019. u Austriju gdje će u zrakoplovnoj bazi Zeltweg u pokrajini Štajerskoj 6. i 7. rujna 2019. Ovo je peto gostovanje „Krila Oluje“ u Austriji, a uz nastupe na „AirPower-u“ 2009., 2011. i 2016., predstavili su se i na Scalaria air challenge/Wolfgang see 2008. godine.Uspješan nastup grupi je poželio zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Mario Pleša, a prije polijetanja iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, vođa „Krila Oluje“ satnik Darko Belančić kazao je kako rado nastupaju na jednom od najprestižnijih europskih međunarodnih zrakoplovnih mitinga. „„AirPower“ je vrlo posjećen miting, u prosjeku u dva dana manifestaciju pogleda više od 300 000 gledatelja. Nastupati pred tolikim brojem predstavlja privilegiju, ali i čast jer predstavljamo Hrvatsku vojsku i Republiku Hrvatsku. Imat ćemo dva nastupa i vjerujem kako će publika uživati, a zbog blizine Austrije siguran sam kako će nas pratiti i veliki broj hrvatskih posjetitelja“, kazao je satnik Belančić.

„Krila Oluje“ su kroz dosadašnja gostovanja u Austriji, kao i zajedničke nastupe na međunarodnim mitinzima, razvili vrlo blisku suradnju sa Zrakoplovnom bazom u Zeltwegu te posebno timovima „SAAB-105 Solo Display” i „PC-7 Solo Display”.

Uz pilote grupe, u Austriju je helikopterom Mi-171 Sh krenulo i 10 zrakoplovnih tehničara koji će se brinuti za ispravnost i tehničke preglede aviona Pilatus PC-9M na kojima lete „Krila Oluje“. “Krila Oluje” su do sada imala 197 nastupa, od kojih 144 u Republici Hrvatskoj i 53 u inozemstvu, a program su prezentirali na najprestižnijim zrakoplovnim manifestacijama u 15 europskih država: Rumunjskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Belgiji, Italiji, Turskoj, Poljskoj, Danskoj, Švicarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj.

Uz vođu grupe, satnika Darka Belančića (85 nastupa od kojih 56 kao vođa), u grupi lete bojnik Ivan Anđić kao lijevi pratitelj (92 nastup) i satnik Goran Grgić kao desni pratitelj (85 nastupa). Bojnik Zvonimir Mravunac je repni pratitelj (65 nastupa) dok su vanjski lijevi i desni pratitelji natporučnik Denis Živaljić (86 nastupa) i natporučnik Marko Novković (8 nastupa).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...