Luciji Mijolović 2 “master” srebra sa Europskog prvenstva za plivače sa Down sindromom

Na ovogodišnjem, 5. Europskom prvenstvu za plivače sa Down sindromom u Italiji su pod hrvatskom zastavom zaplivale plivačice: Marija Pinjuh i Petra Vićan, plivačice PK Natator; Lucija Mijolović iz PK Zadar i Nikola Kosec iz PKOI Vidra Varaždin. Natjecanje se odvijalo u Olbiji, Sardinija, od 15.09. do 22.09.2019., kroz 4 dana natjecanja i jutarnje kvalifikacijske te popodnevne finalne utrke. Natjecanje je bilo otvorenog tipa tako da je osim 16 europskih zemalja (Argentina, Danska, Estonija, Gibraltar, Velika Britanija, Irska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Rusija, Slovenija, Španjolska, Švedska, Turska i Italija) u otvorenoj konkurenciji nastupala i USA.

Rušili su se europski rekordi, svirale su se himne najjačih nacija u plivanju osoba s Down sindromom a Hrvatska je nastupila sa do sad najvećom postavom i došla do 2 finala i 6 odličja po kategorijama! Ekipu su pratili trenerica Danijela Kurtin, prof. iz PK Zadar i Višnja Bunić iz PKOI Vidra Varaždin.

Svi predstavnici Hrvatske u jakoj konkurenciji od 17 zemalja hrabro su se borili, osvajali medalje u svojim kategorijama a uz pomoć plivačice Natatora, Marije Pinjuh, imali cak 4 finala. Time je Marija i najuspješnija plivačica ovog natjecanja; na svom 3. po redu nastupu na velikom natjecanju došla je do finala na 50, 100, 200 m leđno i 50 m prsno a ostvarila je 3 šesta i jedno 5.mjesto (200m leđno).

Naša Lucija Mijolović na svom 5. EP nastupila je u 8 disciplina a u kategoriji master 1 (25-34g) osvojila je 2 srebra (100 m i 200 m prsno). U ukupnom poretku zauzela je 8.(50m prsno), 10.(200m prsno), 12.(100m prsno),14.(100m delfin),16.(50m slobodno),18.(50m delfin) i 21.(100m slobodno) mjesto u Europi. NA 50m prsno , iako 8. plasirana nije ušla u finale jer su i plivači iz USA imali pravo nastupa u finalima tako da je u otvorenoj konkurenciji bila 10.plasirana čime joj je finale izmaklo.

Juniorski Petri Vićan ovo je 2. veliko natjecanje; u svojoj kategoriji osvojila je 2 bronce (100m i 200 m slobodno) a u ukupnom poretku bila je 10, 11 i 15.

Jedini muški predstavnik Nikola Kosec iz PKOI Vidra Varažadin u kategoriji juniora isplivao je srebro na 50m leđno te broncu na 50 m slobodno., a u ukupnom poretku zauzeo je 16.,18.,22. i 24. mjesto što je odlično za njegov prvi nastup na velikom natjecanju. Oboje juniora plivali su sve svoje osobne rezultate!

Čestitke cijelom CRO timu, svim plivačima, trenericama Danijeli Kurtin, Visnji Bunic, treneru Ivanu Perzelu, klubovima PK Natator u Zagrebu, PK Vidra u Varazdinu i PK Zadar u Zadru, Hrvatskom paraplivackom savezu te najvjernijoj pratnji i podršci roditeljima Ani Vićan, Branki Pinjuh, Marini Mijolović i Damiru Kosecu na uspjehu.

Veliki je uspjeh plivačica koji brane boje Hrvatske na velikim natjecanjima i promiču plivanje i bavljenje sportom kod osoba sa DS. Dok se svjetska udruga plivača sa DS bori da se ovi plivači priznaju i u Olimpijsku kuću, ekipi iz Hrvatskog paraplivačkog saveza te klubovima koji promiču plivački sport za osobe sa DS preostaje i dalje uporno i vrijedno raditi. Iduće natjecanje za ove plivače su svojevrsne olimpijske igre, tzv Trisome games koje će se održati krajem ožujka u Turskoj. Plivački klub Zadar čestita cijelom timu na uspješnoj provedbi ovog natjecanja a posebno zahvaljuje sponzorima: Grad Zadar, Zadarska županija, ŠC Višnjik, Supersport, Studio B Zadar, Hrvatska turistička zajednica; dok je opremu na nastup osigurao Hrvatski paraolimpijski odbor.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...