Macron pred Summit G7 govorio o značaju europske mreže čiji je dio Sveučilište u Zadru

Čelnici sveučilišta koja su oformila konzorcij EU CONEXUS održali su u Parizu 27. i 28. kolovoza prvi sastanak konzorcija. EU CONEXUS nastao je kao rezultat projekta European Universities for Sustainable Smart Urban Coastal Management, jednog od 17 projekata kojima je odobreno financiranje u okviru 1. projektnog poziva Europska sveučilišta. Sastanak koji se održao u prostorijama Rektorskog zbora Republike Francuske, organizirao je prof. dr. sc. Jean Marc Ogier, predsjednik (rektor) Sveučilišta La Rochelle, nositelja projekta. Pozivu su se odazvali čelnici partnerskih institucija, Sveučilišta Klaipeda iz Litve, Katoličkog sveučilišta sv. Vinka iz Zaragoze u Valenciji, Tehničkog sveučilišta civilnog inženjerstva u Bukureštu, Poljoprivrednog sveučilišta u Ateni i Sveučilišta u Zadru.

Izaslanstvo Sveučilišta u Zadru predvodila je rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican. U pozdravnim govorima naglašena je važnost projekta za razvoj partnerskih institucija i razvoj europskoga visokoobrazovnog prostora.

– Zadovoljna sam što je već pri prvom projektnom pozivu Sveučilište u Zadru ušlo u zajednicu europskih sveučilišta. Vjerujem da će već u drugom pozivu, za koji su osigurana značajno veća sredstva u europskim fondovima, većina hrvatskih sveučilišta biti ravnopravan dio zajednice europskih sveučilišta, rekla je rektorica Vican.

Osnovni ciljevi projekta EU CONEXUS su: strateško i programsko povezivanje partnerskih institucija, provedba zajedničkih znanstvenih i nastavnih aktivnosti, pokretanje združenih studijskih programa na preddiplomskoj, diplomskoj i doktorskoj razini, povećanje mobilnosti studenata i djelatnika te promocija nacionalnih jezika i kultura. Posebnost projekta konzorcija EU CONEXUS je usmjerenost multidisciplinarnom pristupu svim aspektima i izazovima pametnoga i održivog upravljanja obalnim prostorima. Sastanak konzorcija bio je ujedno i administrativna priprema za potpisivanje financiranja projekta i njegov službeni početak.

Predstavnici svakoga partnerskog sveučilišta iznijeli su programe radnih paketa i predradnji koje bi mogle ubrzati realizaciju projekta. Tako je radna grupa Sveučilišta u Zadru, kao koordinator dva radna paketa, Mobilnost i Život u sveučilišnom kampusu, predstavila programe rada i naglasila da je za provođenje ta dva radna paketa potrebno osnovati Ured za mobilnost i Zbor predstavnika studenata novog (europskog) konzorcija. Sastanak je zaključen dogovorom o radnjama koje će se poduzeti tijekom sljedećih mjesec dana te utvrđivanjem okvirnih termina sastanaka Upravnog vijeća i radnih grupa.

Partneri su s velikim zadovoljstvom primili vijest da je francuski predsjednik gospodin Emmanuel Macron u dijelu svog govora održanog pred početak Summita G7, u kojem je govorio o EU inicijativi Europska sveučilišta, posebno istaknuo Sveučilište La Rochelle i projekt EU CONEXUS. Svi partneri su primili te riječi kao snažan poticaj i obvezu da se projekt provede kvalitetno i s potpunim projektnim očekivanjima.

Važnost članovima projektnog konzorcija – EU CONEXUS dala je i francuska ministrica Ministarstva visokog obrazovanja, znanosti i inovacija, gospođa Frederique Vidal, koja je u prigodnim riječima na priređenom domjenku u njihovu čast pozvala sve nazočne da se pridruže rektorima francuskih sveučilišta čiji su projekti Europskih sveučilišta odobreni za financiranje. U prigodnom govoru kojim se ministrica Vidal obratila uzvanicima istaknula je vrijednost i važnost studentskih mobilnosti u okviru programa Erasmus+ kao i očekivanja od projektnih ciljeva projekta Europska sveučilišta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...