mup nabavlja nove uređaje

Na ceste stiže još “superkamera”; Istodobno mjere brzinu čak 32 vozila u istom kadru!

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) i u idućoj godini nastavlja s opremanjem prometnica novim kamarama za nadzor brzine pa će tako nabaviti 16 novih fiksnih kamera, 28 kućišta/ormara, 24 ručna i 18 stacionarnih uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, piše Večernji list.

Ove je godine hrvatska policija postavila 59 novih fiksnih kamera za nadzor brzine kretanja vozila te 122 kućišta/ormara u koja se naizmjenično postavljaju ti uređaji.

Osim toga, u 2019. nabavljeno je i 76 ručnih i 32 stacionarna uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, koji će, kažu u MUP-u, također dostavljati slike na Centralni server i procesuirati ih kroz aplikaciju OEP.

Na hrvatskim cestama trenutačno je postavljeno 87 kamera za nadzor brzine i 184 kućišta u kojima će se izmjenjivati kamere, a kad sljedeće godine stigne 16 novih uređaja ukupno će biti postavljeno 103 fiksne kamere i 212 kućišta.

A nove kamere koje postavlja MUP, osim prekoračenja brzine, mogu uhvatiti vozače i u drugim prekršajima kao što su nepropisno korištenje mobitela, nekorištenje pojasa, nepropisno pretjecanje… U policiji kažu da je riječ o dva modela uređaja od dvaju različitih proizvođača i to GATSO t-Serija RT4 i Simicon CORDON M-2. A te superkamere mogu istodobno mjeriti brzine 32 vozila koja se nalaze u istom kadru!

“Sustav radi kao dopplerov radar, stoga uređaji mjere istodobno dva prometna traka u dolasku i dva prometna traka u odlasku. Također imaju mogućnost automatskog očitavanja registarskih oznaka vozila”, objasnili su u MUP-u za Večernji list.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi: